Malajsii povede Mahathir Mohamad, stal se nejstarším premiérem na světě

Malajsii povede Mahathir Mohamad, stal se nejstarším premiérem na světě Zdroj: ČTK

Malajsie bude mít nejstaršího předsedu vlády na světě. Do čela země usedl v 92 letech

V čele Malajsie stane nejstarší premiér na světě, 92letý Mahathir Mohamad. Ve středečních parlamentních volbách v zemi totiž překvapivě zvítězila jeho opoziční aliance nad Národní frontou (BN), která zemi vládla po celou dobu od získání nezávislosti na Británii v roce 1957. Agentura Reuters informovala, že Mahathir byl dnes na audienci u krále a že nový premiér by měl složit přísahu dnes v 15:30 SELČ.

Ve 222členném parlamentu získala aliance čtyř opozičních stran většinu 113 křesel, koalice dosavadního premiéra Najiba Razaka pak 79 křesel. Kolem předání moci ale dnes panovaly v Malajsii pochybnosti. Razak sice prohlásil, že "přijme verdikt lidu", zároveň ale uvedl, že žádná ze stran v opoziční alianci nezískala v parlamentu většinu, a nyní je oficiálně na malajsijském králi, aby rozhodl, kdo kabinet zformuje.

Mohamad ve svém projevu po zveřejnění volebních výsledků veškeré pochybnosti odmítl, prohlásil, že má jasný mandát k sestavení vlády, a zdůraznil, že by měl být okamžitě jmenován premiérem. "Musíme mít tuto vládu bez prodlení, ještě dnes. Je zapotřebí udělat spoustu práce. V zemi vládne chaos," uvedl. Jeho příznivci mezitím zaplavili ulice na oslavu nečekaného vítězství opozice

Malajsijská opoziční koalice Mohamada překvapivě jmenovala svým kandidátem na premiéra letos v lednu, protože nejpopulárnější opoziční vůdce Anwar Ibrahim je v současné době ve vězení. K pětiletému trestu odnětí svobody byl Ibrahim odsouzen v roce 2014 za homosexualitu.

Ibrahim, který v parlamentních volbách v roce 2013 dovedl opozici k zatím nejlepšímu volebnímu výsledku v dějinách, označuje trest za politicky motivovaný a také organizace pro lidská práva proces proti němu odsoudily.

Mahathir Mohamad byl v minulosti rovněž členem vládnoucí Národní fronty a od roku 1981 až 2003 byl malajsijským ministerským předsedou. Pod jeho vedením se Malajsie stala jedním z asijských ekonomických tygrů, jeho vláda byla ale kritizována jako autoritářská.

Mohamad je také označován za mentora svého nynějšího soupeře z voleb Najiba Razaka, který se stal premiérem v roce 2008. Pověst premiéra Razaka poškodil v poslední době korupční skandál kolem investičního fondu 1MDB, který Razak založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (přes 86 miliard Kč) a o případ se zajímá Švýcarsko i Spojené státy. Na Razakově osobním kontě se objevilo přes 680 milionů dolarů (14,7 miliardy Kč).

Razak veškerá obvinění razantně odmítl a malajsijské úřady ho očistily, fond je ale stále v několika zemích předmětem vyšetřování. V roce 2016 tento skandál přiměl expremiéra Mahathira Mohamada k tomu, že opustil řady Národní fronty a přidal se na stranu opozice. Jako důvod uvedl, že nechce "být spojován se stranou, která je vnímána jako uskupení podporující korupci".

Mohamad po vyhraných volbách slíbil, že jeho aliance nehodlá zahájit "hon na čarodějnice", ale že Razak bude čelit důsledkům, pokud se prokáže, že porušil zákony.

Navzdory Mohamadovu historickému vítězství se nad jeho budoucností vznášejí otazníky. Před volební výhrou podle BBC tvrdil, že má v úmyslu zůstat u vlády dva roky a pak odstoupit. Slíbil také, že zařídí milost pro Anwara Ibrahima a otevře tak cestu pro jeho nástup k moci.