Soud částečně odmítl a částečně zamítl Okamurovo dovolání kvůli přezdívce Pitomio

Soud částečně odmítl a částečně zamítl Okamurovo dovolání kvůli přezdívce Pitomio Zdroj: ctk

Okamura znovu prohrál soud kvůli přezdívce Pitomio. Ani tentokrát na Reflexu nevysoudil odškodné

Tomio Okamura, předseda SPD a místopředseda poslanecké sněmovny neuspěl se svým dovoláním ve sporu o používání přezdívky Pitomio, se kterým přišel týdeník Reflex v roce 2012. Rozhodnutí, proti kterému podal Okamura dovolání, sice nařídilo Reflexu omluvu, Okamura však nevysoudil odškodné a nedosáhl ani zákazu použití přezdívky Pitomio.

Mluvčí Mětského soudu v Praze Markéta Puci řekla ČTK, že dovolání bylo částečně zamítnuto, částečně odmítnuto. Nejvyšší soud rozhodl už v březnu, v dubnu spis vrátil k soudu prvního stupně, plné znění odůvodnění však soudci ještě nezpřístupnili.

Soudy se shodovaly na tom, že expresivní a nelichotivé výrazy na adresu politika nemohou média použít samoúčelně, zároveň však ponechaly možnost takového výrazu (například Pitomio) použít v případě, že jde o součást opodstatněné kritiků postojů a výroků politika. Tehdejší omluvu Reflexu si můžete přečíst ZDE a ZDE.

Kontroverzní Okamura

Okamurovi navíc uškodila i jeho vlastní mediální prezentace, podle soudu sám vystupuje provokativně a kontroverzně, používá silná slova a kritizuje politickou korektnost.

"Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti," ovedl dříve ovolací soud.

Články, kvůli kterým se Okamura soudil, vyšly v Reflexu v letech 2012 a 2013, kdy se Okamura zároveň stal poprvé poslancem, tehdy za stranu Úsvit přímé demokracie.

Obálka Reflexu číslo 45 z roku 2012Obálka Reflexu číslo 45 z roku 2012|Archív