Bill Gates tvrdí, že do deseti let přijde světová pandemie chřipky, která zabije desítky milionů lidí

Pokud něco dobře známe z historie, tak to, že existuje vzorec opakujících se světových pandemií, které se v nepravidelných intervalech na Zemi objevují. Podle jednoho z nejbohatších lidí planety a zakladatele firmy Microsoft Billa Gatese by se mohla další pandemie odehrát v následujících 10 letech. Známý podnikatel a filantrop o tom promluvil na konferenci, kterou pořádala americká Massachusetts Medical Society.

Bill Gates přiznal, že většinou bývá optimistou a často lidem připomíná, že kromě špatných se na světě dějí i dobré věci – například je postupně omezována chudoba, nebo mizí nemoci jako je dětská obrna či malárie. „Existuje ale i je jedna oblast, v níž svět moc pokroku neudělal. A tou je připravenost na pandemii,“ prohlásil Gates v pátek na výroční konferenci Massachusetts Medical Society.

„Pokud byste řekli světovým vládám, že někdo vyrábí zbraň, která může zabít 30 milionů lidí, začaly by se na tuto hrozbu intenzivně připravovat. Ale v případě biologických hrozeb intenzivní příprava chybí. Svět se musí připravit na pandemie stejně vážně, jako se připravuje na válku,“ uzavřel svůj projev Bill Gates.

Oznámil také, že na výzkum nové vakcíny proti chřipce přispěje částkou 12 milionů dolarů.

Přitom podle něj i podle některých jiných expertů je pravděpodobnost výskytu nové globální nemoci rok od roku vyšší. Je to způsobeno především populační explozí, při které lidé osídlují dosud neobydlené končiny, kde se mohou nakazit od zvířat. Také se více po světě cestuje a přenos chorob je daleko rychlejší a jednodušší.  

Další hrozbou je užití nemoci jako biologické zbraně, což se díky novým technologiím může podařit i nestátním hráčům nebo skupinám teroristů.

Bill Gates také prezentoval video od Institute for Disease Modeling, které ukazuje, jak by se nový virus chřipky šířil a zabíjel lidi v prvních 6 měsících pandemie. Údajně by zemřelo přes 32 milionů lidí.

Jiní odborníci ale upozorňují, že to jsou jen propočty, které se ve skutečnosti nikdy nemusí naplnit, protože dnešní medicína a schopnosti států rychle zasáhnout jsou poměrně velké. Viděli jsme to například při epidemii eboly v západní Africe, která započala v roce 2013, ale byla zvládnuta a udržena v rámci regionu. Zemřelo na ni sice přes 11 tisíc lidí, původní odhady byly ale daleko katastrofičtější.

Video, jak by se mohla šířit pandemie chřipky po světě: https://www.youtube.com/watch?v=9afTl9z5JHQ