Čínské vydání Bible má být v souladu s komunistickou ideologií

Čínské vydání Bible má být v souladu s komunistickou ideologií Zdroj: Alibaba.com

Čínský bizár: Režimem schválené církve se rozhodly přepsat Bibli podle komunistických představ

Křesťané mají nejrůznější problémy v mnoha muslimských zemích, či v Severní Koreji, ale to, co provádí režim v Číně, nemá obdoby. Podle přání vlády se tam dvě státem uznané protestantské církve pustily dokonce do přepisu celé Bible. Jedná se o součást širšího plánu vytvoření „čínského křesťanství“, které by bylo v souladu s komunistickou stranou skrze podporu propagovaných socialistických hodnot.

Z Bible se mají podle tohoto ďábelského plánu odstranit duchovní kontexty a v kostelech se má více hlásat čínský patriotismus. Změnit se má v případě křesťanství i vyučování dějin, filozofie a teologie. Propagandistické materiály budou v rámci oficiálně uznaných církví šířeny pomocí vzdělávacích programů. Informovala o tom agentura Catholic Asian News, která sídlí v Hongkongu.

Vztahy mezi Pekingem a katolickým Vatikánem jsou totiž nyní napjaté kvůli sporu o pravomoc jmenovat čínské biskupy. Čínští katolíci si v současné době mohou vybrat, zda se budou hlásit ke státní církvi (Čínské sdružení vlasteneckých katolíků), kterou v 50. letech minulého století založila komunistická strana, nebo k neoficiální církvi. Ta uznává autoritu papeže.

„Socialistická kultura“ se má podle připraveného pětiletého plánu projevit více i v církevní hudbě, architektuře, malířství, kaligrafii a dokonce také v oblečení.

Podle informací ze začátku dubna úřady začaly omezovat i prodej Bible. Ta zmizela z kamenných obchodů a nebylo ji možné sehnat ani na internetu.

A 8. dubna se objevila směrnice, která zakazuje vstup do kostelů pro mladé lidi do 18 let a zákaz veškerých církví organizovaných aktivit pro děti a mládež, včetně letních táborů či vzdělávacích programů. Zatím byla uplatněna v nejlidnatější provincii Che-nan a v autonomní oblasti Sin-ťiang.

Desítky milionů čínských křesťanů ale nadále vytrvávají ve své víře a stojí v tomto případě pevně v opozici proti režimu. Podle některých odhadů těchto lidí přes všechny represe přibývá.