Česko a Izrael k sobě mají dlouhodobě blízko

Česko a Izrael k sobě mají dlouhodobě blízko Zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Dopis premiéra Andreje Babiše organizátorům petice za přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzeléma
Dopis premiéra Andreje Babiše organizátorům petice za přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzeléma
Dopis premiéra Andreje Babiše organizátorům petice za přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzeléma
3
Fotogalerie

Exkluzivně: Babiš souhlasí s přesunem ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Současný stav je podle něj absurdní

Premiér Andrej Babiš zaslal organizátorům petice za přesun ambasády do hlavního města Izraele dopis, ve kterém píše, že ambasádu v Tel Avivu považuje za absurdní a neopodstatněnou výjimku z diplomatických zvyklostí, podle nichž sídlí velvyslanectví v hlavních městech států. Babiš, jehož slova potvrdil i resort zahraničí vedený Martinem Stropnickým, navíc uvedl, že Česko bude v tomto případě postupovat v souladu s běžnou diplomatickou praxí. Babiš navíc slíbil jednat už letos.

Petici, jejíž znění si můžete přečíst a s podpisových archem i vytisknout níže, rozjeli ředitel Centra Sion v Hradci Králové a člen hnutí STAN Denis Doksanský a předseda Českého spolku přátel Izraele a bývalý starosta městské části Praha-Koloděje Zbyněk Passer.

Výzva přichází v době, kdy přesun své ambasády do Jeruzaléma plánují i Spojené státy, jež tak učiní už 14. května, v den 70. výročí založení Státu Izraele.

Petice žádá přesunutí českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma a odvolává se při tom i na prvního československého prezidenta.

Babiš: Česko bude v Jeruzalémě zastoupeno již letos

„Chci vás ujistit,“ píše v reakci premiér Andrej Babiš, „že se plně stavím za odkaz zakladatele našeho státu Tomáše Garrigua Masaryka, který pomáhal židovskému národu a podporoval vznik židovského státu.

Dle diplomatických zvyklostí má navíc každá země své velvyslanectví právě v hlavním městě hostitelského státu, a to bez ohledu na to, jakou politiku dělá. Izrael v tomto ohledu dosud představuje absurdní a neopodstatněnou výjimku,“ napsal Babiš.

Ten zároveň slíbil, že už letos bude Česko v Jeruzalémě „viditelně a důstojně“ zastoupeno.

Na výzvu autorů petice zareagovalo i ministerstvo zahraničí: „S reakcí předsedy vlády se MZV plně ztotožňuje a nemá nad rámec toho, co předseda vlády ve své odpovědi uvedl, co dalšího dodat.“

Česká republika by se tak po USA mohla stát jedním z prvních států, které k přesunu ambasády do Jeruzaléma přistoupí. Na druhou stranu i Babiš v dopise upozorňuje, že takový krok zabere čas.

Na petici zatím nereagoval prezident Miloš Zeman, ten se ale pro přesun ambasády z Tel Avivu vyslovil již dříve.

Všechny státy v Izraeli zastoupené mají dosud svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli diplomaticky ožehavé situaci vyplývající z trvalého konfliktu, v němž Izrael je. Jeruzalém měl původně být celý pod mezinárodní správou a Palestinci počítají s jeho východní částí coby budoucím městem svého státu.

Dopis Andreje Babiše

Celé znění petice

Vážený pane prezidente,
vážený pane předsedo Senátu, 
vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, 
vážený pane předsedo vlády, 
vážený pane ministře zahraničních věcí,

my, občané České republiky, Vás žádáme a vyzýváme, abyste v roce, kdy si Češi a Izraelci připomínají naplnění svých snů o svobodě a oslaví 100 let od založení Československa a 70 let od vzniku Státu Izrael, podpořili rozhodnutí USA o přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma a v duchu nejlepších tradic československé zahraniční politiky následovali odvážného příkladu Tomáše G. Masaryka a Jana Masaryka, kteří podporovali úsilí židovského národa o založení vlastního státu, a také v co nejbližší době rozhodli o přesunu velvyslanectví České republiky v Izraeli do jeho hlavního města Jeruzaléma. 

Považujeme za významné i strategické, nejen z hlediska naší zahraniční politiky, aby Česká republika byla jednou z prvních zemí, která své velvyslanectví do Jeruzaléma přesune, byť prozatím v symbolické formě.

Takové rozhodnutí a zahájení přesunu velvyslanectví považujeme za jasné přihlášení k odkazu zakladatelů našeho státu, za významný signál našim spojencům o strategickém směřování české zahraniční politiky, ale i za vyjádření respektu k právu Izraele určit si svoje hlavní město.

Jsme připraveni být všestranně nápomocni při naplnění Vašeho rozhodnutí a plně Vás při jeho uskutečnění podporovat. Důvody naší občanské iniciativy vysvětlujeme v otevřeném dopise (www.cspi.cz/petice-za-presun-velvyslanectvi-cr-do-jeruzalema). Na důkaz naší svobodné vůle a podpory této výzvy a otevřeného dopisu připojujeme svůj podpis.

Otevřený dopis autorů petice za přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma

 Podpisový arch petice za přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma - STÁHNĚTE ZDE