Vlk ze Srní. Ve výběhu odděluje vlky od volné přírody třímetrový plot a ohradník.

Vlk ze Srní. Ve výběhu odděluje vlky od volné přírody třímetrový plot a ohradník. Zdroj: Foto pro Aha! – Michal Bártík

Farmáři na Broumovsku se bojí vlků, ochranáři naopak varují před jejich likvidací

Vlčí smečce na Broumovsku hrozí zánik. V regionálním měsíčníku se v zimě dokonce objevil inzerát poptávající zajištění ochrany před vlkem "jakýmkoliv způsobem". Zatímco místní farmáři hledají ochranu a jen v loňském roce nahlásili přes stovku uhynulých ovcí, Hnutí Duha tvrdí, že se na sociálních sítích šíří démonizace vlků.

"V posledních měsících jsme svědky aktivit několika osob, které chtějí prosadit vystřílení vlků na Broumovsku. Mezi tyto aktivity patří nejen žaloba na stát, ale i dezinformační kampaň ve sdělovacích prostředcích a na sociálních sítích," řekl Jiří Beneš z Hnutí Duha. To podle něj nemá v jiných částech republiky, kde se vlci také vyskytují, obdoby.

Na Broumovsku žije nejméně pět vlků. V oblasti se usadili po více než 200 letech před třemi lety a dosud zadávili desítky ovcí a koz. Někteří chovatelé si stěžují, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečná.

Chovatel Jaroslav Leplt si podal v regionálních novinách inzerát přibližně v tomto znění: "Hledám někoho, kdo mi ochrání zvířata před vlky jakýmkoliv způsobem, pomoc CHKO nepotřebuji". ČTK Leplt řekl, že CHKO nechrání chovatele, ale vlky. "Takže jsem si to zařídil a tu ochranu už mám. Nechci se k tomu vyjadřovat, už jsem byl kvůli tomu u výslechu na kriminálce," řekl chovatel. Chovatelé hlásí škody Správě CHKO Broumovsko.

Farmáři chtějí vlky omezit absolutně

Několik farmářů z Broumovska se také u soudu domáhá toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby existovala legální možnost "přímé ochrany před škodami způsobenými vlkem obecným". Na Broumovsku chtějí, aby s ohledem na husté osídlení byl jejich výskyt "omezen absolutně". Podle farmářů tam vlci ohrožují zdraví a majetek obyvatel. V březnu soud jejich žalobu zamítl, rozsudek ještě není pravomocný.

Ochranáři upozorňují, že za všemi útoky na hospodářská zvířata nemusí stát vlci. Fotopasti v místech, kde se vlci pohybují, potvrdily i přítomnost velkých toulavých psů.

Ochranáři za příklad "dezinformační kampaně" uvádějí i nedávný případ vlčího útoku na čtyři telata u Adršpachu. "Na základě poznatků z novinových a televizních reportáží vzniklých k tomuto případu se vše jeví jasně: Vlci bez problémů překonávají oplocení, které ochranáři doporučují jako účinnou ochranu. Realita je ovšem tomuto tvrzení na míle vzdálená. Telata se v době útoku nenacházela za oplocením s elektřinou, nýbrž v ohradě tvořené pouze dvěma vodivými dráty," řekl Beneš. V každém případě ale vlci znamenají pro chovatele značné náklady navíc.

Vlci i v Českém středohoří

Vlci se patrně objevili v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Agentura ochrany přírody se to domnívá kvůli usmrcení a napadení většího počtu ovcí na Litoměřicku. Informovala o tom mluvčí CHKO Jana Bohuňková.

Vyšší počet napadených či mrtvých zvířat zaznamenali chovatelé u obcí Lbín a Babiny jen několik kilometrů od Litoměřic. Podle ochránců přírody šlo s vysokou pravděpodobností o útok vlka, definitivní výsledky budou ale po provedení genetických analýz. "Přestože jsme až do současného incidentu nezaznamenali žádné škody způsobené vlkem, o této problematice jsme zemědělce z okresu Ústí nad Labem a Děčín informovali již na lednovém semináři," uvedl regionální ředitel Petr Kříž.

Agentura teď chystá pro chovatele a zemědělce další seminář s radami, jak chov zabezpečit. "Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, jako jelen, srnec či prase divoké, kteří způsobují velké škody lesníkům i zemědělcům," doplnil Kříž. Chovatelům škody způsobené vlky hradí stát.

Výskyt vlka na severu Čech už není zcela výjimečný a je výsledkem přirozeného šíření vlka ze Saska, kde se v současné době pohybuje asi 13 smeček. "Vlci se dlouhodobě pohybují na Šluknovsku a v okolí Doks, jednotlivá pozorování jsou zaznamenána také z oblasti Jizerských, Lužických a Krušných hor. Vlci žijí v rodinných smečkách o velikosti 5-10 kusů, roční až dvouletá mláďata pak smečku opouštějí a hledají si nová teritoria," dodala Bohuňková.