Obří modrý penis na domě ve Stockohlmu. Vše je legální.

Obří modrý penis na domě ve Stockohlmu. Vše je legální. Zdroj: Hugo Röjgård/Graffitifrämjandet

Překvapení ve Stockholmu: Na domě se objevila malba penisu velkého jako pět pater

Obyvatelé ulice Kronobergsvägen ve švédské metropoli Stockholmu už týden chodí kolem obřího modrého penisu, který se vyjímá jako graffiti na jednom z místních domů. Nejedná se ale o nic nelegálního. Je to úřady posvěcená plocha určená pro pouliční umělce. Jen nikdo nečekal, že autorka Carolina Falkholt přijde v poklidné čtvrti v centru města s něčím podobným.

Modrý vztyčený penis je vysoký přes pět pater domu a nachází se v ulici Kronobergsvägen na ostrově Kungsholmen v centru Stockholmu. Proto vzbudil překvapené, ale i odmítavé reakce některých obyvatel.

„Sex je v životě důležitý a vždy se o něm diskutovalo. Lidé by proto měli zvážit, proč jsou tak rozrušeni, když o mém díle hovoří,“ řekla pro švédský deník Aftonbladet Carolina Falkholt. Navíc neporušila u toho žádný předpis či zákon, ani nikomu nepoškodila svojí malbou majetek.

Penis je namalován na legální ploše pro graffiti, kterou obhospodařuje umělecká organizace Kollektivet Livet. Dokonce před novou malbou není potřeba ani konzultovat její obsah s obyvateli domu. To se ale po tomto výtvoru přestalo líbit právě některým místním obyvatelům.

Carolina Falkholt něco podobného předvedla už loni v prosinci, když namalovala obří penis na dům na Manhattanu v New Yorku. Rozdíl byl jen v tom, že nebyl modrý, ale použila růžovou, červenou a oranžovou barvu. Jenže po bouřlivé reakci amerických médií i obyvatel byl po několika dnech zamazán.

„Obvykle jsem malovala obří vagíny, ale cítila jsem, že nastal čas, abych nějak v práci parafrázovala to, co do nich proniká,“ řekla Falkholt před časem britským novinám The Guardian, co ji vlastně vedlo k malování gigantických penisů.

Teď doufá, že obyvatelé Stockholmu budou k jejímu dílu tolerantnější než lidé v americkém New Yorku.