Bývalý norská ministryně Sylvi Listhaugová jako mučednice na kříži.

Bývalý norská ministryně Sylvi Listhaugová jako mučednice na kříži. Zdroj: Twitter

Exministryně Sylvi Listhaugová
Exministryně Sylvi Listhaugová
Exministryně Sylvi Listhaugová
Exministryně Sylvi Listhaugová
Exministryně Sylvi Listhaugová
5
Fotogalerie

Bouře v Norsku: Umělec ukřižoval nahou exministryni, která musela odstoupit kvůli kritice migrantů

Skandál kolem bývalé norské ministryně spravedlnosti Sylvi Listhaugové, který vedl téměř k pádu vlády, má další pokračování. Norská politička 20. března rezignovala, aby zabránila v parlamentu hlasování o důvěře kabinetu. Teď se objevila ve městě Bergen na graffiti nahá a ukřižovaná jako mučednice. Důvod? Byla hlasitou kritičkou ilegální migrace a prosazovala zákaz zahalování muslimek ve školách.

Pouliční umělec, který působí pod pseudonymem AFK, namaloval Sylvi Listhaugová po vzoru Ježíše Krista jako mučednici s trnovou korunou.

Listhaugová, která je významnou členkou Strany pokroku, rezignovala na svou funkci, aby zabránila pádu menšinové vlády. Důvodem byl její status na Facebooku, ve kterém 9. března zaútočila na konkurenční Norskou stranu práce, podle které si tato „strana více cení práv teroristů než bezpečnosti národa“. K tomu ještě přidala fotku ozbrojenců z muslimské teroristické organizace Aš-Šabáb.

Tvrzení vyvolalo v Norsku vášnivou diskusi, protože Norská strana práce byla v roce 2011 hlavní obětí teroristického útoku spáchaného pravicovým extremistou Andersem Breivikem, který zavraždil 69 převážně mladých lidí.

Na břiše nahé ministryně se na graffiti objevila i slova „Min kamp“, což je norský překlad Hitlerovy knihy Mein Kampf. Současně je to také název knižní série spisovatele Karla Ovea Knausgårda. Slovo „boj“ ale může odkazovat i na rezignační projev Listhaugové, ve kterém svým příznivcům slíbila, že „její boj bude pokračovat“.

Premiérka Erna Solbergová označila v rádiu NRK graffiti v Bergenu za „provokativní“ a dodala, že její bývalá ministryně není žádnou mučednicí. Navíc Listhaugová je silně věřící a graffiti se objevilo o Velikonocích.

Ovšem kulturní redaktor deníku Bergens Tidende Frode Bjerkestrand označil malbu za „chytrou“, protože Listhaugová podle něj bojuje za svobodu slova, ale přesto byla za své slova donucena k rezignaci.

Majitelé domu v Bergenu, kde se obraz objevil, zatím neuvažují o jeho odstranění.

Sylvi Listhaugová kromě jiného o některých skupinách migrantů říkala, že „ti, kteří přicházejí do Norska, se musí přizpůsobit naší společnosti. My jíme vepřové maso, pijeme alkohol a nezahalujeme svoji tvář, proto i oni musí dodržovat hodnoty, zákony a předpisy, které v Norsku platí“. Kromě toho podporovala přesun norské ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.