Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

USA zpřísňují vydávání víz: Musí se přiznat účty na sociálních sítích a dodat maily i telefonní čísla

Někteří lidé se už zřejmě do Spojených států amerických nikdy nedostanou. Podle nového návrhu tamního ministerstva zahraničí budou všichni žadatelé o vízum do USA muset přiznat účty na hlavních sociálních sítích. Dosud tak činili jen dobrovolně, nebo pokud byli vybráni k důkladnější kontrole. Kromě toho budou chtít americké úřady i předchozí a současná telefonní čísla a emailové adresy, které žadatelé používají. 

Nové formuláře budou obsahovat konkrétní sociální sítě a budou požadovat po žadatelích aby „poskytli všechny jména účtů na (ještě blíže nespecifikovaných) sociálních sítích za posledních pět let“. Konkrétní platformy zatím nejsou známy, ale předpokládá se, že se bude s největší pravděpodobností jednat o Facebook a Twitter, které americká vláda bedlivě sleduje.

O víza do USA každý rok žádá téměř 15 milionů lidí. Důkladnější kontrolou, která zahrnuje také kontrolu e-mailů, sociálních sítí a telefonních čísel, zatím pocházelo zhruba 65 000 lidí, kteří přijížděli z oblastí, kde působí teroristické organizace. Nyní by se kontrola měla týkat všech žadatelů.

Protože mnoho lidí na sociálních sítích píše ostrá vyjádření bez ohledu na svoji budoucnost, dá se předpokládat, že daleko více žadatelům bude vstup do USA odepřen.