Video placeholde

Vznikne nový kontinent? Afrika se může kvůli velkým tektonickým pohybům rozpadnout

Etiopie, Keňa, Tanzanie a Somálsko, ale i další země by se podle posledních zjištění geologů mohly v budoucnosti oddělit od Afriky a vytvořit zcela nový kontinent. V této oblasti, zejména v Keni, totiž probíhají velké pohyby uvnitř Země, které by podle vědců mohly zhruba za 50 milionů let vést k rozpadu současného kontinentu.

Podle největšího keňského deníku Daily Nation zaznamenali geologové masivní pohyby země, které zanechaly hluboké a viditelné praskliny, především kolem města Narok, které se nachází pouze sto kilometrů od keňského hlavního města Nairobi. Oblast je součástí takzvaného „Great Rift Valley“, což je velký vnitrokontinentální systém, který se táhne od Mozambiku až po Arabský poloostrov. Ten v poslední době výrazně ožívá.

Nedávno se u Naroku propadla na několika místech rušná silnice a poničená je také orná půda v okolí. Vědci varují, že podobných míst je ale v této části Afriky několik stovek a v budoucnosti by to mohlo vést až k rozpadu kontinentu.

„Zaznamenali jsme zde výraznou tektonickou a sopečnou činnost. Mohlo by proto dojít k výrazným pohybům v zemské kůře, které mohou mít závažné dopady,“ říká geolog David Adede. „Tyto geologické procesy přitom nelze nijak zastavit, protože se vyskytují hluboko v zemské Země,“ varuje Adede.

Deště pak v poslední době odhalily mnoho trhlin v zemské kůře především v Keni. Úřady se sice snaží s poškozením silnic a dalších míst bojovat, ale opakovaně se zde objevují další a další problémy tohoto druhu.

Jak upozorňuje deník Daily Nation, obyvatelé v Keni jsou s těmito jevy často konfrontováni, protože pohyby zemské kůry jim ničí domovy a propadá se jim půda, kterou obdělávají.

Naše planeta má sedm hlavních tektonických desek - severoamerickou, pacifickou, eurasijskou, africkou, indo-australskou, jihoamerickou a antarktickou. Kromě nich existují i menší desky. Jedna z nich, egejská, se nachází také v Evropě.