Video placeholde

Bude mít česká hymna dvě sloky? Poslechněte si nové verze národní hymny

Možná nová verze české národní hymny zazněla dnes v budově Českého rozhlasu i v jeho vysílání. Podle záměru jejích iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky, jak tomu bylo dříve. Autorem nových variant je hudební skladatel Miloš Bok.

Iniciátorem nových variant hymny je Český olympijský výbor. Bokovy návrhy jsou poněkud pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Bok dnes novinářům řekl, že taková je jeho nátura a jeho vklad do diskuse o možné podobě hymny. Máme se stále všemu vysmívat, máme být malým národem, nebo se chceme trochu rozvzpomenout, kým jsme? naznačil řečnickou otázku a to, kudy by se debata o nové hymně mohla ubírat.

Projekt nové podoby státní hymny najdete ZDE >>>

"Jsme sportovci, bojujeme pro to, abychom byli nejlepší na světě, okamžik na stupních vítězů je veliký okamžik," řekl k tomu, zda nové varianty slavné české písně nejsou příliš pompézní, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Čtyři verze hymny nahrál loni v prosinci Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, ve zpívaných variantách vystupují Štěpánka Pučálková a Svatopluk Sem.

Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu dnes uvedl, že armáda je možná po sportovcích druhým nejčastějším "uživatelem" hymny a že mnohé státy své hymny také v dějinách mění. Nové varianty hymny si budou moci poslechnout lidé na výstavě Doteky státnosti, která začne ke 100. výročí založení Československa, k němuž směřuje i debata o hymně, v květnu na Pražském hradě.

Nová verze hymny instrumentálně:

Nová verze hymny s vokály:

Nová varze hymny se dvěma slokami:

Video placeholde
Nová verze státní hymny se dvěma slokami • Český olympijský výbor