Babiš oznámil, že Česko vyhostí tři ruské členy diplomatického sboru

Babiš oznámil, že Česko vyhostí tři ruské členy diplomatického sboru Zdroj: Foto ara

Babiš: Rusko překročilo všechny hranice, ČR vyhostí tři diplomaty. Rusy vyhošťují země po celém světě

Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Je to výraz solidarity s Británií po útoku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se dnes setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení ho informoval. Tři členové ruského diplomatického personálu a jejich rodinní příslušníci musí opustit Česko do 1. dubna. "Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů," uvedl Stropnický. ČR však podle něj jednala s rozmyslem, nikoliv nahodile.

Babiš novinářům řekl, že Česko je jako součást EU a NATO pevně začleněné do západních struktur. "Když náš spojenec nás ve vážné situaci požádá o pomoc, máme mu vyjít vstříc," uvedl. Útok nervovým plynem na území cizího státu podle něj ohrožuje civilní obyvatelstvo a ukazuje na brutálnější způsob špionáže, než je zvykem.

Novičok nemohl pocházet z Česka

"Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Je to naprostá lež, my to tvrzení zásadně odmítáme od samého začátku," dodal Babiš. V minulých dnech byl kvůli dnes oznámenému kroku v kontaktu s prezidentem Milošem Zemanem, který podle něj projevil zájem o některé informace.

Za prezidentem Zemanem přijeli do lánského zámku kvůli vyhoštění členů ruského diplomatického personálu ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Informovala o tom dnes Česká televize. "Pan prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami," uvedl na twitteru k současnému dění prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Rusko obvinění odmítá

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

K vypovězení ruských diplomatů se připojily i další státy EU, mimo jiné Německo, Francie nebo Polsko, a také Spojené státy. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová povolala do Bruselu ke konzultacím evropského velvyslance v Rusku. Summit EU se minulý týden také postavil za britské tvrzení, že nejpravděpodobnějším pachatelem útoku v Salisbury je Rusko.