Britská premiér Theresa Mayová na březnovém jednání Evropské rady v Bruselu. Jedním z hlavních témat byla reakce na otravu špiona Sergeje Skripala

Britská premiér Theresa Mayová na březnovém jednání Evropské rady v Bruselu. Jedním z hlavních témat byla reakce na otravu špiona Sergeje Skripala Zdroj: Reuters

Evropské země jsou v bludném kruhu protiruské solidarity, kterou jim vnutili Britové, tvrdí Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí v pondělí sarkasticky komentovalo očekávané vyhoštění ruských diplomatů z některých evropských metropolí, mezi nimiž má být i Praha. Ministerská mluvčí na facebooku napsala, že Evropané se chovají jako "věrní poddaní" Londýna, který jim vnucuje zhoršení vztahů s Moskvou.

Připravované vyhoštění ruských diplomatů se má podle spekulace agentury Bloomberg týkat nejméně deseti zemí, podle britských zdrojů jich má být až dvacet. Podrobnosti chystané akce mají vejít ve známost v 15:00 SELČ, napsala agentura s odvoláním na nejmenované oficiální činitele.

Ruská mluvčí Marija Zacharovová na facebooku napsala, že Británie jako strana opouštějící Evropskou unii "využívá faktor solidarity a vnucuje ostatním zhoršení vztahů s Ruskem". Ohlášené vypovězení Rusů ironicky označila za "defilé svrchovanosti" jednotlivých unijních zemí.

"Jakmile Londýn unii opustí, už ho nic nebude spojovat s jejím jednotným zahraničněpolitickým kurzem. Když se mu zachce, začne hrát hru na sblížení, jindy zas hru na odloučení. A ostatní státy EU budou dál spojeny v bludném kruhu protiruské solidarity, kterou jim kdysi Britové vnutili," napsala Zacharovová, proslulá nevybíravou kritikou západního společenství.