Ozbojenec zajal rukojmí v supermarketu v Trèbes.

Ozbojenec zajal rukojmí v supermarketu v Trèbes. Zdroj: ČTK

Islamista ve Francii zavraždil tři lidi a žádal propuštění teroristy Abdeslama. Policie ho zabila

Policisté zabili útočníka, který na jihu Francie ve městě Trèbes zřejmě zabil tři osoby, držel rukojmí v supermarketu a hlásil se k radikální organizaci Islámský stát. Uvádí to televize BFM TV a agentura AFP. Podle zdroje agentury Reuters byli při policejním zátahu zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek.

"Muž, který vzal rukojmí, je mrtvý," řekl Reuters zdroj blízký vyšetřování. Na sociální síti twitter to už potvrdil také francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

V momentě zátahu už byl podle médií v supermarketu s útočníkem jen jeden policista. Údajný sympatizant takzvaného Islámského státu žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi.

Při útocích ozbrojence hlásícího se k Islámskému státu zahynuli tři lidé a další dva utrpěli zranění. S odvoláním na zdroj blízký vyšetřovatelům to napsala agentura AFP. Podle agentury Reuters útočník v Carcassonne zabil jednu osobu střelou do hlavy, a to předtím, než zajal několik rukojmí v supermarketu v Trèbes vzdáleném asi 20 minut jízdy autem.

Alláhu akbar!

Na místě byla údajně také matka a sestra střelce. Toho média popisují jako třicátníka z Maroka, který byl v hledáčku francouzských bezpečnostních složek kvůli radikalizaci.

Útočník požadoval propustit islamistu Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi. Uvedla to stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj.

Muž hlásící se k teroristické organizaci Islámský stát byl ozbrojený i granáty, ještě před zajetím rukojmích z auta postřelil jednoho ze skupiny čtyř členů pohotovostní policejní jednotky CRS v Carcassonne, načež prchl k Trèbes.

Útočník podle svědků při vstupu do obchodu vypálil několik ran a vykřikl Alláhu akbar (Bůh je veliký). Také vykřikoval, že je vojákem IS, a hovořil o odplatě za bombardování Sýrie. Mezitím prý většina zákazníků a personálu z obchodu uprchla. Za jednoho z rukojmích se v průběhu útoků nechal vyměnit pětačtyřicetiletý podplukovník francouzské armády.