Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Ministerstvo energetiky USA - Wikimedia Commons

10 zemí, které by byly nejbezpečnější v případě vypuknutí třetí světové války

Je to sice pouze velmi hypotetická možnost, ale přesto o ní někteří lidé v posledních letech spekulují: Co kdyby vypukla třetí světová válka? Jaké země by pak byly na světě nejbezpečnější? A existovaly by vůbec takové? Přiložené video vysvětluje, že takové země údajně existují. Zda by se jich ale případný globální konflikt skutečně netýkal, o tom se můžeme jen dohadovat. Kterých 10 zemí by tedy podle tohoto přehledu bylo nejbezpečnějších?

1. Fidži

Velmi vzdálené souostroví v Oceánii, které je skutečně hodně izolované. Je neutrální v zahraničních záležitostech a proto se nedá předpokládat, že by se zde nějaký konflikt odehrával.

2. Irsko

I když se nachází blízko významných jaderných mocností, jako jsou Velká Británie či Francie, prosazuje tradičně nezávislou zahraniční politiku a pěstuje si vojenskou neutralitu. Proto by se mu také měly vyhýbat válečné konflikty. „Malá válka“ přitom na tomto ostrově vlastně probíhala v minulých desetiletích v Severním Irsku a provázely ji mohutné nepokoje a mnoho teroristických útoků.

3. Malta

Malý ostrov ve Středozemním moři. Vzhledem k velikosti a významu tohoto státu se nedá předpokládat, že by sem někdo v současnosti podnikal invazi, není k tomu žádný důvod.

4. Grónsko

Zatímco Dánsko by prý v případném třetím světovém konfliktu trpět mohlo, tak největší ostrov světa, Grónsko, které je jeho autonomní součástí (i když má vlastní vládu a parlament) je příliš vzdálené a nehostinné na to, aby zde nějaká válka probíhala.

5. Island

Tento ostrov je velmi klidný a snaží se být v různých sporech spíše neutrální, přestože je členem Severoatlantické aliance. Nemá žádné pozemní hranice s jinými státy, takže by byl podle všeho konfliktu uchráněn.

6. Chile

Jeden ze stabilních států Jižní Ameriky. Je chráněn z jedné strany Andami, z druhé mořem. Je příliš daleko a nedá se předpokládat, že by případný globální konflikt dosáhl až sem.

7. Bhútán

Přestože je toto buddhistické království vtěsnáno mezi Čínu a Indii, které vedou dlouholeté územní spory, je to země, která nechce mít s nikým žádný konflikt. A tak by to i mělo zůstat.

8. Nový Zéland

Vyspělý, demokratický, ale hodně vzdálený stát, který nechce být zapleten do mezinárodních sporů a podle toho se tak i chová. To je rozdíl od minulosti, kdy jeho vojáci hrdinně bojovali v první i druhé světové válce.

9. Tuvalu

Vzdálený a izolovaný stát v Pacifiku. Je hodně potravinově soběstačný a to z něj činí výhodné místo v případě jakéhokoli konfliktu.

10. Švýcarsko

Velmi silná a úspěšná tradice neutrality, jedna z mála zemí, které se vyhnula v Evropě první i druhá světová válka. Na starém kontinentu (snad spolu se Švédskem) v případě konfliktu zřejmě nejbezpečnější přístav.