Děti, vyrobte si s námi vzduchovku. I to nabízel dětský kanál YouTube Kids.

Děti, vyrobte si s námi vzduchovku. I to nabízel dětský kanál YouTube Kids. Zdroj: Youtube

YouTube kanál pro děti nabízel neskutečné věci: Tlachání konspiračního teoretika, či pořady usvědčených pedofilů

YouTubová aplikace pro děti od tří let má nový skandál. V aplikaci, která má být jakýmsi bezpečným YouTubem pro děti, bylo v jednu chvíli i video, které ukazovalo, jak si doma vyrobit vzduchovku z trubky a umělohmotné láhve. Mezi další „hity“ patřily záběry s pořady usvědčených pedofilů Jimmyho Savileho a Rolfa Harrise nebo video, kde nejslavnější americký konspirační teoretik Alex Jones tlachá o transgenderismu.

Ve videu nazvaném „Homemade Air Gun - How to make EASY Airgun“ (Doma vyrobená vzduchovka - Jak si lehce vyrobit vzduchovku) ukazuje muž v bundě malým dětem, jak krok za krokem vyrobit vzduchovku a následní střílí se zbraní do plechovek. Video mělo před svým stažením 3,6 milionů zhlédnutí. A sklidilo obrovskou kritiku veřejnosti, politiků, ale především expertů z oblasti bezpečnosti. Informoval o tom web Mail Online.

Nebylo to však poprvé, co se na YouTube Kids ocitl nevhodný materiál. Dříve jste tam mohli najít například televizní záběry známých britských a australských televizních osobností, konkrétně Jimmy Savileho a Rolfa Harrise. Jenže v obou případech se jedná o usvědčené pedofily.

Dále bylo na YouTube Kids video amerického konspiračního teoretika Alexe Jonese, které se jmenuje „Nechte mé děti na pokoji“. V něm se Jones obšírně věnuje transgenderovým problémům, či spíše tomu, jak je tato politika špatná a jak moc ubližuje dětem a tradičním rodinám.

Další video pro děti například prezentovalo takový nesmysl, že americký astronaut Neil Armstrong v roce 1969 na Měsíci viděl mimozemšťany. Jiné skandální video zase ukazovalo populární postavu z britské animované pohádky „Prasátko Peppa“, kde tato postavička pije bělidlo. Další oblíbené postavy z dětských příběhů jsou pak představovány v násilných scénách.

Po upozornění veřejnosti či úřadů vždy YouTube Kids „závadná“ videa stáhne, ale pořád se objevují další, které rozhodně normálnímu vývoji dětí neprospívají. Celkem aplikace YouTube Kids zaznamenala již přes 70 miliard zobrazení.