Prezidentka Mauricia Amínah Fakímová zneužila kreditní kartu a musela rezignovat.

Prezidentka Mauricia Amínah Fakímová zneužila kreditní kartu a musela rezignovat. Zdroj: president.govmu.org

Prezidentka ostrova Mauricius rezignovala, zneužívala kreditní kartu, kterou ji dala nezisková organizace

Prezidentka ostrovního státu Mauricius, Amínah Gurib-Fakímová, v sobotu oznámila, že k 23. březnu rezignuje na svoji funkci. Stalo se tak po skandálu se zneužíváním kreditní karty, kterou ji k užívání dala nezisková organizace, vedená angolským podnikatelem obviněným z podvodů.

Pro Amínah Fakímovou je skandál o to citlivější, že až do této doby byla považována také za významnou vědkyni v oblasti biologie a je držitelkou mnoha ocenění. Jak ale informovala televize Al-Džazíra, důkazy ve skandálu se zneužitím kreditní karty byly jednoznačné a situace se stala pro prezidentku neudržitelnou.

Podle kolegů političky je ale podivné, že žena, která netrpěla žádnou nouzí o peníze, se zapletla do skandálu, který připomíná spíše čtvrtou cenovou skupinu. Fakímová (58) měla použít kreditní kartu od neziskové organizace Planet Earth Institute na nákup šperků a oblečení v hodnotě 26 tisíc amerických dolarů. Tuto kartu ale v roce 2016 dostala na úhradu cestovních výdajů a dalších nákladů souvisejících s prací pro tuto neziskovku.

 

Prezidentka ostrovního státu Mauricius se po odhalení zneužívání karty bránila jako malé dítě chycené při lži. Tvrdila, že má i svoji vlastní kreditní kartu u stejné banky a že při placení šperků a oblečení se pouze spletla. Že karty se jí promíchaly. Navíc říká, že všechny peníze už neziskové organizaci vrátila. To ji ale před demisí nezachránilo. Zakladatelem Planet Earth Institute je totiž kontroverzní angolský bankéř a filantrop Álvaro Sobrinho, který začal podnikat i na Mauriciu. Zřídil si tam loni investiční banku, kterou teď prověřuje policie. Sobrinho je vyšetřován také ve Švýcarsku a v Portugalsku za údajné podvody. 

Álvaro Sobrinho je mimochodem také největším akcionářem portugalského fotbalového klubu Sporting Lisabon, se kterým v minulých dnech hrála Viktoria Plzeň zápasy v Evropské lize.