Tomasz Komenda

Tomasz Komenda Zdroj: gazeta.pl

Polskem otřásá justiční omyl. Ve vězení seděl místo vraha nezletilé 18 let nevinný

Vratislavský krajský soud včera rozhodl o podmínečném propuštění Tomasze Komendy. Po 18 letech, které si muž odseděl za vraždu, soud rozhodl, že muž je nevinný a že vrahem je někdo jiný. Případ vzbudil v sousedním Polsku velké pozdvižení.

V roce 2004 byl Tomasz Komenda odsouzen k 25 letům vězení za vraždu a znásilnění nezletilé. Celou dobu tvrdil, že je nevinný. Existovalo i velké množství svědků, kteří vypovídali, že muž na místě, kde nezletilá zemřela násilnou smrtí, vůbec nebyl. Případ vzbudil pozornost již v roce 1996, kdy se vražda odehrála (a doba, kterou strávil Tomasz ve vazbě, se mu následně započítala do trestu), jednalo se totiž o velmi surový způsob úmrtí, navíc 15leté dívky.

Komenda byl před 18 lety odsouzen na základě genetické stopy, kterou zanechal na těle oběti. Na jejím oblečení se totiž našel mužův vlas, na čemž státní zástupce vystavil svou obžalobu. Dalším důkazem byla podobnost Tomasze Komendy s identikitem, který tenkrát sestavili vyšetřovatelé. Komenda ale neustále opakoval, že je nevinný a že na místě činu se tou dobou ani nenacházel. Komendovi pomohli paradoxně rodiče zavražděné dívky.

 

Rodiče zavražděné totiž podali návrh adresovaný polskému ministerstvu spravedlnosti, v němž žádali o přezkum řízení. Ministerstvo jim vyhovělo a případ tak znovu obživl. A případ dospěl k překvapivému obratu: Podle soudu je Komenda nevinný. Soud v odůvodnění svého rozhodnutí mimo jiné uvedl, že předcházející rozsudek byl výsledkem „vlny chyb“, kdy navíc soud možná jednal pod jistým tlakem veřejnosti.

Poté, co soud rozhodl o Komendově propuštění, bylo vidět, že s mužem cloumají emoce. „Doufám, že budu moci svého syna vzít opět k sobě domů,“ uvedla jeho matka ještě před začátkem hlavního líčení. Mezitím však probíhá dál řádné vyšetřování. Již před rokem byl zatčen jeden ze dvou podezřelých, který zřejmě trestný čin vraždy skutečně spáchal. Jeho komplic spravedlnosti stále uniká.