Studenti na nádvoří univerzitní knihovny v Olomouci během stávky #VyjdiVen

Studenti na nádvoří univerzitní knihovny v Olomouci během stávky #VyjdiVen Zdroj: Vojtěch Duda

Olomouc vyšla ven a ještě kousek dál. Studentská stávka Vyjdi Ven za demokracii oslovila veřejnost

Ke stávce #VyjdiVen iniciované Lubošem Louženským z pražské DAMU se v Olomouci připojily tři školy. Akci zorganizovali studenti Univerzity Palackého Sára Matůšová, Michal Nguyen a Martin Hřivňanský. Celkem se jí zúčastnilo více než dva tisíce studentů, pedagogů, ale i náhodných kolemjdoucích. V Olomouci krom stávky proběhla také diskuze o demokracii v Divadle na cucky.

Stávka začala v poledne 15. března, když její organizátoři přečetli text výzvy sestavený studenty DAMU. Ten vyzýval prezidenta republiky k jmenování premiéra, který by nebyl trestně stíhaný. Stávky se ve městě zúčastnili studenti Univerzity Palackého v Olomouci, Gymnázia Olomouc-Hejčín a Slovanského gymnázia Olomouc. 

Největší skupina stávkujících přišla na Žižkovo náměstí. U sochy Tomáše G. Masaryka si mohli poslechnout řečníky a podepsat výzvu pražských organizátorů. Ke studentům se připojili i kolemjdoucí. Pouze na tomto místě se vybralo bezmála tisíc podpisů.

Sběr podpisů během stávky #VyjdiVen v OlomouciSběr podpisů během stávky #VyjdiVen v Olomouci|Vojtěch Duda

Studenti nechtějí být lhostejní

Dalším místem bylo nádvoří knihovny Univerzity Palackého, kde promluvil i Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy Univerzity Palackého. Dále se studenti sešli před informačním centrem univerzity na Horním náměstí, na dvoře Uměleckého centra univerzity Konvikt, na kampusu v Neředíně a v ulici Hněvotínská u Lékařské fakulty.

Na každém místě demonstrace organizátoři pořídili fotky, které slouží k dokumentaci podepisování výzvy. Podle jejich slov připojily svůj podpis bezmála dva tisíce studentů a dalších stávkujících. Sára Matůšová říká, že samotné stávky se zúčastnilo mnohem více lidí. Všechny materiály dostanou organizátoři pražské akce, kteří je odnesou petičnímu výboru Senátu Parlamentu České republiky. Právě Senátu se výzva dovolává jako dohlížitele nad ústavními hodnotami. 

„Tato akce vznikla proto, že studenti už nechtějí být lhostejní. Studenti doteď nebyli veřejně slyšet, nijak nevystupovali. Je to první impuls studentské aktivizace. Studenti cítí, že jsou důležitou částí naší země a že mají co říct k demokracii a veřejnému dění,“ uvádí organizátorka Sára Matůšová důvody vzniku olomoucké akce Vyjdi ven.

Studenti na nádvoří univerzitní knihovny v Olomouci během stávky #VyjdiVenStudenti na nádvoří univerzitní knihovny v Olomouci během stávky #VyjdiVen|Vojtěch Duda

Diskuze v divadle

„Celá akce vznikla především jako apel na veřejnost a politiky. Právě ti v poslední době často vystupují s negativními komentáři k veřejnoprávním médiím, dostávají se do hledáčku kriminalistů a jejich chování v nás vyvolává pochyby o jejich morálce,“ doplňuje Michal Nguyen.

Divadlo na cucky 14. března oznámilo, že se připojuje ke stávce studentů. Od tří hodin 15. března byla v jeho prostorech pořádána diskuze o demokracii, ke které vyzýval Luboš Louženský a jeho spolupracovníci.

Olomouc však byla jedna z mála, kde se diskuze skutečně uskutečnila. Jejími hosty byli politolog Tomáš Lebeda, bývalý senátor a profesor amerikanistiky Josef Jařab, šéfredaktor olomoucké pobočky Hlídacího psa Jakub Mikel, Andrea Hoffmanová z akademického senátu Pedagogické fakulty a Michal Bartoň z Katedry ústavního práva a předseda akademického senátu Právnické fakulty. Všichni výše zmínění jsou vyučující nebo studují na Univerzitě Palackého.

Autor článku je student Univerzity Palackého a spolužák Sáry Matůšové a Michala Nguyena