Barack a Michelle Obamovi - ilustrační snímek.

Barack a Michelle Obamovi - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Co dělají Obamovi v důchodu? Jednají s Netflixem o televizním pořadu za 500 miliónů dolarů

Čtyřiačtyřicátý americký prezident opustil Bílý dům vloni v lednu. Od té doby se na veřejnosti objevuje zřídka. S manželkou Michelle přemýšlejí, jak se svými kariérami dál naloží. Očekává se například, že oba vydají memoáry. Bývalá první dáma již oznámila, že ty své vydá již letos na podzim. Nyní se ale v médiích objevila senzační zpráva. Obamovi údajně jednají s Netflixem o výrobě pořadu, který má zaplnit díru na trhu po ukončení produkce Domu z karet.

Informace o kontraktu v hodně okolo 500 miliónů dolarů pochází z amerického deníku New York Times. Obamovi jsou podle všeho v pokročilé části vyjednávání o produkci show, jejíž formát však do médií ještě neunikl. Vzhledem k odhadované hodnotě smlouvy a potenciálu Netflixu, kterého si po celém světě předplácí na 118 miliónů lidí, je však téměř jisté, že se Obamovi prostřednictvím televizních obrazovek pokusí vytvořit názorový protipól Donaldu Trumpovi.

Prostor na Netflixu by bývalému prezidentovi a jeho manželce, o které se před několika měsíci spekulovalo jako o příští kandidátce na prezidentský úřad za Demokratickou stranu, umožnil přímo komunikovat s milióny Američanů.

PR expert Mark Borkowski odhaduje, že by Obamovi nevyužívali nový komunikační kanál k přímému kritizování stávajícího prezidenta, přesto ale jakékoliv vystupování Obamových připomene Američanům rozdíl v chování mezi stále méně předvídatelným Trumpem a bývalým prezidentem.

Obamův poradce Eric Schultz médiím vzkázal: „Prezident a paní Obamová vždy věřili v sílu, jakou může mít vyprávění silných příběhů. Již v minulosti vyzdvihli mnoho inspirativních příběhů lidí, jejichž houževnatost vyústila v něco význačného. Zajímají je jedinci, kteří tiše mění svět k lepšímu.“

Program se s největší pravděpodobností bude dotýkat témat, která akcentovalo Obamovo prezidentství – zdravotní péče a klimatických změn. Michelle Obamová by naopak mohla dále rozvinout problematiku boje s obesitou mladistvých. Spekuluje se, že dokud nebude smlouva mezi prezidentským párem a Netflixem uzavřena, vyjednávat se bude pokoušet také konkurenční Amazon a Apple.