Prezident KLDR Kim Čong-un a jeho americký protějšek Donald Trump - ilustrační snímek

Prezident KLDR Kim Čong-un a jeho americký protějšek Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

USA možná budou jednat s KLDR přímo. Diplomatický kanál může Američanům otevřít Švédsko

Budou Spojené státy americké někdy přímo jednat s diktátorským režimem Severní Koreje? Tuto možnost po posledních korejsko-korejských piruetách úplně vyloučit nelze. Jak teď naznačila schůzka Donalda Trumpa a švédského premiéra Stefana Löfvena v Bílém domě, mohlo by se právě Švédsko stát pro Ameriku politickým a diplomatickým kanálem vedoucím do KLDR.

Americký prezident Trump při jednání s premiérem Löfvenem připomněl, že právě díky švédskému vyjednávání byl americký student Otto Warmbier minulý rok propuštěn ze Severní Koreje, kde byl držen ve vězení i v době, kdy byl v kómatu. Warmbier poté, co se vrátil do USA, zemřel a to vyvolalo ve světě další vášnivou diskusi a zločinnosti režimu v KLDR.

Švédsko je totiž jednou z mála západních zemí, vedle Německa a Velké Británie, která má v severokorejském Pchjongjangu svoji ambasádu. Zastupuje zde nejenom zájmy jiných skandinávských států, ale vyřizuje i víza pro Italy a Španěly a také hájí zájmy USA, Kanady či Austrálie.

„Naše země může být pro USA kanálem v Severní Koreji, protože máme důvěru jak na severu, tak na jihu Korejského poloostrova. To jsem sdělil i prezidentu Trumpovi,“ řekl premiér Stefan Löfven po jednání v Bílém domě.

Švédsko je také členem takzvané Dozorčí komise neutrálních států na Korejském poloostrově, která má dohlížet na Dohodu o příměří, která trvá již od roku 1953. Komise sice nemůže sehrát žádnou významnou roli při celkovém řešení problému, ale právě kvůli ní má tato skandinávská země v korejských státech jiné postavení než ostatní státy. Do roku 1993 bylo součástí „Dozorčí komise“ i Československo. Po rozpadu našeho státu ale s námi v tomto směru Severokorejci odmítli spolupracovat.