Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) v roce 1989 bil demonstranty

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) v roce 1989 bil demonstranty Zdroj: Blesk/youtube

Komunistická mlátička Ondráček povede sněmovní komisi pro kontrolu GIBS

Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) povede kandidát KSČM Zdeněk Ondráček, jehož nominace budila spory. Poslanci mu ve druhém kole dnešní tajné volby dali přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS). Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Ondráček dostal o jeden hlas víc, než bylo nutné ke zvolení. Volilo ho 79 poslanců, hlasů potřebných ke zvolení bylo 78. Majerová Zahradníková obdržela 57 hlasů.

Ondráček a Majerová Zahradníková postoupili do finále volby z předchozího prvního kola, v němž nikdo ze tří kandidátů potřebný počet hlasů nezískal. V tomto kole z volby vypadl kandidát Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Ondráček ano, Murín ne

Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Tehdy byl jediným uchazečem o předsednické křeslo v komisi. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím. Záležitost vzbudila rozsáhlou debatu i dnes, trvala zhruba 1,5 hodiny.

Inspekce bezpečnostních sborů nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Pochyby má také o hospodaření inspekce. Murín rezignovat nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolal na čtvrtek Bezpečnostní radu státu. Sejde se také sněmovní bezpečnostní výbor.