Posádka společnosti Norwegian, která vytvořila nad Atlantikem nový rekord, její kapitán Martin Wood úplně vpravo.

Posádka společnosti Norwegian, která vytvořila nad Atlantikem nový rekord, její kapitán Martin Wood úplně vpravo. Zdroj: Norwegian Air

Norské letadlo vytvořilo rekord nad Atlantikem: Z New Yorku do Londýna dorazilo za 5 hodin a 9 minut

Letadlo Boeing 787-9 Dreamliner patřící nízkonákladové společnosti Norwegian vytvořilo 8. února nový rychlostní rekord při transatlantickém letu z New Yorku do Londýna. Trasu překonalo díky mimořádně silných vzdušným proudům za pouhých 5 hodin a 9 minut, což je nejrychlejší let podzvukového stroje na civilním letu. K legendárnímu nadzvukovému dopravnímu letadlu Concordu má ale samozřejmě daleko, ten to v únoru 1996 zvládl za 2 hodiny, 52 minut a 59 sekund.

Let společnosti Norwegian, který odstartoval z New Yorku, byl na londýnském letišti Gatwick skoro o hodinu dřív, než měl. Kapitánem letadla byl Martin Wood. „Je to monumentální výkon pro naši společnost. I při velmi silném proudění vzduchu, které nás pohánělo vpřed, vše proběhlo hladce,“ řekl kapitán. Překonán tak byl podobný rekord stejné společnosti z letošního ledna.

Proudění vzduchu umožňuje tyto rekordy ale pouze při letu z Ameriky do Evropy a většinou se tak děje v zimních měsících. Naopak při letech z Evropy jsou letadla kvůli povětrnostním podmínkám pomalejší.

Vůbec nejrychlejší transatlantický civilní let se uskutečnil v únoru 1996 a má ho „na svědomí“ společnost British Airways. Trval jen dvě hodiny, 52 minut a 59 sekund. Jenže tehdy byl použit legendární nadzvukový letoun Concorde.

Nízkonákladová společnost Norwegian je v současnosti podle počtu přepravených pasažérů osmým největším leteckým přepravcem v Evropě.