Video placeholde

Českem se masivně šíří protiislámské video, na kterém muslimové upálí dívku zaživa. Je to ale hoax

Již z více směrů ke mně dorazilo video, jež má údajně ukazovat násilí davu muslimů spáchané na mladé ženě. Jenže toto video je manipulační hoax, jenž nemá s muslimy nic společného. Naopak ukazuje lynč dívky v americké Guatemale z roku 2015.

Video je manipulativně sestříhané a jako zvuková stopa je přidán záznam arabského projevu. Na počátek videa je přidán i arabský nápis. Video se šíří řetězovými e-maily s tímto doprovodným textem:

„Předmět: Fwd: Jen pro silné povahy !!! TURISTKA JELA NA KOLE - šokující realita. Jen pro silné povahy !!! TURISTKA JELA NA KOLE - šokující realita JE TO OPRAVDU DRSNÝ, TAK JE TO NA VAŠEM ROZHODNUTÍ !

Tohle by mělo několikrát obletět republiku, aby si lidi konečně uvědomili, že tohle v žádném případě do Evropy nepatří... Pokud islám nebude řešen stejně jako nacismus, je to pořád o ničem.

Poněkud nechápu, proč tam lidi vůbec cestují... Řeší se ilegální imigranti. Vypakoval bych všechny muslimy. Bez pardonu. I několik generací. S nimi to soužití nebude nikdy dobrý. 

Turistka jezdila na kole v šortkách, dav na ni ve jménu Alláha zaútočil, to je Islám  CHÁPEŠ TO???“

Lynčují křesťané

Jak je z textu evidentní, napsal ho někdo, kdo se snaží využít toto zmanipulované video k podněcování nenávisti k muslimům. Bohužel, video koluje již natolik masově, že se mi nepodařilo vypátrat zdroj této manipulace.

Ve skutečnosti video pochází z Guatemaly, státu ve Střední Americe. Konkrétně jde o dav ve městě Rio Bravo, kde byla dívka davem obviněna z účasti na vraždě místního taxikáře a zaživa upálena. Mimochodem obyvatelé Guatemaly nejsou muslimové, ale ze zhruba 80 procent se hlásí ke křesťanství.

Původní video

O tomto lynči informovala česká media rozsáhle v roce 2015 a stále se dají najít články s fotografiemi z tohoto lynče (například echo24.cz, tn.nova.cz a další), což potvrzuje manipulaci s videem s cílem vyvolávat nenávist k muslimům.

Nevím, kdo je autorem videa, ale mimo faktu, že lže a na základě své lži se snaží vyvolávat nenávist k muslimům, autorova primitivní manipulace a lhaní vlastně zbytečně bagatelizují problémy, s nimiž se potýká muslimská společnost ve vztahu k ženám.