Vladimir Putin - ilustrační snímek

Vladimir Putin - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Putin osobně nařídil anexi Krymu, vypověděl před soudem bývalý poslanec ruského parlamentu

Bývalý ruský zákonodárce Ilja Ponomarjov (42) před soudem v Kyjevě vypověděl, že prezident Vladimir Putin v roce 2014 osobně nařídil anexi ukrajinského Krymu. Stalo se tak při soudním řízení, které vede ukrajinská vláda proti svému bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

Janukovyč uprchl po převratu v Kyjevě do Ruska v noci 22. února 2014. Tu samou noc podle bývalého ruského poslance Ilji Ponomarjova prezident Putin vydal rozkaz k anexi Krymu a pak začal tlačit na zákonodárce, aby okupaci následně odhlasovali. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa.

Původně bylo proti anexi Krymu poměrně hodně poslanců a poslankyň, ale nakonec při hlasování v březnu 2014 zůstal Ponormarjov úplně sám, kdo hlasoval proti. Od té doby má v Rusku velké problémy a teď žije v exilu v ukrajinské metropoli Kyjevě.

„Putin sledoval události na kyjevském Majdanu a uvědomil si, že člověk, kterého podporuje, prohrává. Musel proto osobně zařídit jeho evakuaci a zachránit mu život. Putin tohle všechno viděl jako zradu mezinárodní komunity a zásah do jeho osobních zájmů,“ řekl Ponormarjov u soudu k osudu exprezidenta Janukovyče a následnému vývoji.

V rusko-ukrajinském konfliktu v posledních letech zahynulo přes 10 tisíc lidí.