Jaký osud čeká Libeňský most?

Jaký osud čeká Libeňský most? Zdroj: Foto Aha! – J. Poláček, A. Malachovský

Pražský Libeňský most není kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo. Může se i zbourat

Pražský Libeňský most se kulturní památkou nestal, rozhodlo ministerstvo kultury. Verdikt není pravomocný. Na dotaz ČTK to dnes sdělil náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Most je od 19. ledna kvůli špatnému stavu uzavřen pro automobily a MHD. Pražské zastupitelstvo by na některém svém dalším jednání mělo rozhodnout, zda se most opraví, nebo zbourá.

Proti verdiktu ministerstva kultury se mohou do 15 dnů od jeho vydání odvolat účastníci řízení, tedy město Praha, Dopravní podnik, Technická správa komunikací a České přístavy. Pokud tak učiní, bude se věcí zabývat rozkladová komise, což by mohlo trvat i několik měsíců. Když podá námitky či připomínky kdokoli jiný, bude se jimi zabývat ministerstvo. Další řízení by ale nemělo na nynější rozhodnutí odkladný účinek, a majitel by s mostem mohl nakládat podle svých záměrů.

Odborníci z Kloknerova ústavu při Českém vysokém učení technickému stav mostní konstrukce zkoumali zhruba rok. Podle šéfa ústavu Jiřího Kolíska je nutná rozsáhlá rekonstrukce.

Podle odborníků by výstavba nového mostu i komplexní rekonstrukce současného vyšly na obdobnou částku, a to 550 až 600 milionů korun. V původním plánu Technická správa komunikací předpokládala náklady asi 350 milionů korun. Tento plán ale počítal s využitím současných pilířů mostu. To odborníci kvůli jejich špatnému stavu vyloučili.

Zastupitel Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) považuje cenu stavby nového mostu za podhodnocenou, protože nezahrnuje výstavbu provizorního mostu. Domnívá se, že potřebná částka na stavbu nového mostu bude oproti ceně rekonstrukce dvojnásobná.

Od roku 1928, kdy byl most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory Libeňského mostu jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl. Libeňský most byl koncem ledna zařazen do kategorie mostů v havarijním stavu. Technická správa komunikací začala most podpírat na konci ledna. Práce by měly trvat zhruba měsíc, pak by se na most mohla vrátit MHD.