Bývalý ředitel CIA James Woolsey

Bývalý ředitel CIA James Woolsey Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý ředitel CIA přiznává, že také Amerika ovlivňuje volby v cizině

Po obvinění Rusů podezřelých z vměšování se do amerických prezidentských voleb, přiznal bývalý ředitel americké zpravodajské agentury CIA James Woolsey, že Spojené státy se pravděpodobně také vměšuje do hlasování v zahraničí. Podle Woolseyho se však jedná o vměšování „za dobrým účelem v zájmu demokracie“.

„Pravděpodobně, ano,“ odpověděl Woolsey na otázku televize Fox News, jestli se USA také vměšují do voleb cizích států. „Ale bylo to pro dobro systému, aby se například předešlo vítězství komunistů,“ řekl dále Woolsey. Ten byl ředitelem CIA v letech 1993 až 1995 za vlády prezidenta Billa Clintona.

Woolseyho komentář přichází po americkém federálním obvinění 13 Rusů a 3 ruských skupin, podle kterého Rusové snažili v roce 2016 ovlivnit prezidentské volby v USA. Republikáni a demokraté se mezitím přou, komu a jak to vlastně pomohlo. Moskva ovlivňování amerických voleb popírá. Podle amerických tajných služeb je ale ruská role v ovlivňování voleb jasná.

Podle ruské ambasády ve Washingtonu komentář Jamese Woolseyho mluví sám za sebe a dále se k němu nevyjádřila.

Ovšem podle mnoha poznatků Američané nejenom ovlivňují některé volby v zahraničí, ale přispěli například k oranžové revoluci na Ukrajině, či změně režimu v Gruzii. V tom jim měly pomáhat i různé evropské neziskové organizace.