Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček Zdroj: MARTIN PŘIBYL / Paparazzi

ČSSD povede Hamáček, porazil Zimolu i Chovance

Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček. V druhém kole hlasování na dnešním mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové získal potřebný nadpoloviční počet hlasů a porazil podle informací ČTK bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu.

Ve svém kandidátském projevu Hamáček uvedl, že ČSSD by měla jednat s hnutím ANO o účasti na nové vládě. Jinak by prý strana stála často proti vlastnímu programu, který vytunelovalo hnutí ANO. Sociální demokraté by měli podle něho usilovat o resorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program. Zároveň s ohledem na trestní stíhání předsedy ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná. Poslední slovo o vstupu do vlády by podle něj měli mít členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Hamáček dostal od delegátů 272 hlasů, Zimolovi dalo hlas 224 účastníků sjezdu. Na předsedu kandidovalo sedm uchazečů. Nejúspěšnějším z nepostupujících do druhého kola volby byl úřadující šéf strany Milan Chovanec, který dostal 116 hlasů. Ostatní našli maximálně tři desítky podporovatelů. ČSSD nemá předsedu od loňského června, kdy funkci opustil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka.

Hamáček po zvolení řekl, že si ho moc váží a přistupuje k rozhodnutí sjezdu s pokorou. "Začnu pracovat už od zítra, to samozřejmě platí," uvedl. Poděkoval ostatním kandiátům za férový souboj, který podle něj byl o argumentech. "Věřím, že sociální demokracie z dnešního sjezdu vyjde jednotná. Chtěl bych požádat všechny, aby volili tak, abychom jednoty dosáhli a do čela socdem postavili silný tým, který zvládne výzvy před námi," uvedl. Zimola delegáty požádal o podporu ve volbě prvního místopředsedy.

Po několikahodinové diskusi se ke kandidatuře na předsedu přihlásilo sedm uchazečů a dostali po deseti minutách na proslov. Největší ohlas mělo vystoupení Zimoly, který rozdával delegátům růžové brýle a sám si je nasadil. U pultíku pak líčil realitu strany viděnou přes růžové brýle a následně bez nich. Chovanec se v projevu postavil proti účasti strany ve vládě. Delegátům řekl, že ani dohodou na vládě nebude možné zamezit tomu, že ANO bude mít ve Sněmovně alternativní koalici s hnutím Svoboda a přímá demokracie a komunisty.

Zimola delegátům řekl, že ČSSD rezignovala na levicový program a zapomněla poslouchat voliče. Strana již podle něj nemá čas na "přešlapování, další chyby a kecy". Poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk nabízel důvěryhodnost, srozumitelnost a čitelnost, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík řekl, že by mohl být změnou. Slíbil, že by nenechal ČSSD na holičkách jako členové minulého vedení.

Starostka České Lípy Romana Žatecká hovořila o tom, že chce sebevědomou stranu, které budou lidé věřit. Vládou s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který byl obviněn z podvodu a je evidovaným spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, by ČSSD ztratila tvář, řekla. Ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl odmítl vstup do vlády s Babišem s tím, že by se ČSSD stala "Kosteleckými uzeninami české politiky". Diskuse a hlasování o postoji k vládě a Babišovi by mohla na sjezdu následovat po zvolení klíčových členů vedení.

Před kandidátskými projevy vystoupili na sjezdu Zeman a Fico. Český prezident ČSSD nabádal, aby neodcházela do opozice, ale aby vyjednávala s hnutím ANO o novém kabinetu. Osobně však prezident soudí, že ČSSD by neměla požadovat vládní křesla, jen pozice náměstků. Zeman nechtěl radit, koho si mají sociální demokraté zvolit předsedou, neměla by to ale podle něho být "šedivá, nudná, úřednická bytost".

Právě nevýrazný lídr byl podle něj příčinou postupného propadu ČSSD. Zeman ve svém projevu nepřímo zmínil bývalého premiéra Sobotku, s kterým měl v době, kdy byli oba ve funkci, složitý vztah. "Dostali jste sedm procent především proto, že ve vašem čele nestála osobnost," podotkl prezident.