Ve Francii neposílejte textové zpráva ani ze stojícího auta - ilustrační snímek.

Ve Francii neposílejte textové zpráva ani ze stojícího auta - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Francouzský soud zakázal řidičům posílat SMS. A to dokonce i ze zaparkovaného auta

Francouzský soud zakázal řidičům používání mobilních telefonů, i když jejich auto zastaví, nebo stojí na takzvaných blikačkách. Pokud nařízení poruší, hrozí jim pokuta 135 euro (v přepočtu 3400 euro) a odebrání tří bodů, kterými jsou hodnoceny přestupky řidičů.

Rozhodnutí vydal soudce, ke kterému doputoval případ řidiče, jenž dostal pokutu za použití mobilního telefonu v momentě, kdy zaparkoval na okraji cesty za použití blikaček. Soud rozhodl, že ani v tomto momentě nesmí být mobilní telefon použit. Informoval o tom web The Local.

Rozsudek je součástí tvrdé kampaně za omezení nehod na silnicích ve Francii, která trvá už nějakou dobu. V roce 2016 zemřelo na silnicích země galského kohouta 3469 lidí, minulý rok 3500 a počet těchto úmrtí má rostoucí trend už od roku 2014. Kvůli tomu byla na mnoha silních také omezena rychlost.

Podle právničky Jehanne Collardové, která se zabývá oběťmi nehod na silnicích, se ve Francii v posledních letech mimořádně zhoršil styl jízdy řidičů.

„Kvalita řízení motorových vozidel se neustále zhoršuje, proto se smrtelné nehody často týkají také cyklistů, chodců a řidičů skútrů. Tyto nehody jsou často zapříčiněné nepřiměřenou rychlostí, zbytečným riskování a nebezpečným předjíždění,“ říká právnička Collardová. A jak dodávají jiní experti, také nepozorností, která plyne z používání mobilních telefonů.