Korejci demonstrují proti režimu svého severního souseda.

Korejci demonstrují proti režimu svého severního souseda. Zdroj: ČTK

Bombardujte Severní Koreu, demonstrovali lidé před zahájením olympiády

Stovky demonstrantů dnes protestovaly v jihokorejském Pchjongčchangu proti očekávané účasti delegace z KLDR na zahájení olympiády. Informovala o tom agentura Reuters. Jihokorejští demonstranti pálili severokorejské vlajky a obrázky vůdce KLDR Kim Čong-una. Asi osm stovek lidí se pak vydalo na pochod k zimnímu stadionu.

Demonstranti nesli například transparenty s hesly "Munův režim vede Koreu do záhuby", s odkazem na jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Nelíbí se jim, že pozval severokorejskou delegaci do země. Podle kritiků návštěvy chce Severní Korea využít olympiádu jako nástroj propagandy, a nikoli k možnému zahájení dialogu s Jižní Koreou, který si od cesty slibují jihokorejští představitelé.

Protestující, kteří se bez vážnějších následků střetli s policií, také volali "Pane prezidente, prosím, bombardujte Severní Koreu". Vzkaz byl podle agentury Reuters adresovaný americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který se loni dostal do ostré slovní potyčky se severokorejským vůdcem ohledně jaderných zbraní. Kvůli nim uvalila Rada bezpečnosti OSN na KLDR sankce.

Přímý přenos ze slavnostního zahájení zimní olympiády sledujte ZDE >>>

Zahájení olympiády se má dnes účastnit mimo jiné sestra severokorejského autoritářského vůdce Kim Jo-čong, která je členkou nejvyššího orgánu vládnoucí strany, a předseda parlamentu Kim Jong-nam, který je formálně nejvyšším představitelem země. Kim Jo-čong je prvním členem vládnoucího klanu v KLDR, který do Jižní Koreje zavítal od války na Korejském poloostrově z 50. let minulého století. Obě země jsou stále technicky ve válečném stavu.