ss

ss Zdroj: Profimedia

Brusel rozhoduje o konci střídání času. Má zůstat zimní, nebo letní?

Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby zanalyzovala dopady střídání zimního a letního času v zemích EU. Mělo by se jednat o první krok směrem ke zrušení střídání času. Uspěla tak skupina 80 poslanců v čele s předsedou právního výboru Pavlem Svobodou (KDU-ČSL), přestože rezoluce prošla v „měkčí“ variantě a přímo nevyzývá komisi ke zrušení. 

Není zatím jasné, zda by případně v platnosti zůstal spíše letní čas, nebo ten zimní. Zrušení by ale mohlo znamenat, že by Německo nebo Polsko mělo jiný čas než Češi, tvrdí kritici.

Vzrušená debata ke změnám času se odehrála v Evropském parlamentu už dopoledne, zatímco hlasování přišlo až kolem půl jedné odpoledne. Proti návrhu brojila například dánská poslankyně Margrete Aucken. „Pojďme udělat kampaň, abychom necestovali ze západu na východ. Tady bychom měli být všichni nemocní,“ argumentovala proti iniciativě.

Ruku pro nezvedla ani Dita Charanzová (ANO). „Jasné a prokazatelné závěry vědeckých studií o dopadu na lidské zdraví chybí, úprava střídání času by vnesla chaos do celé řady zavedených systémů. V neposlední řadě si jednoduše myslím, že má smysl si na jaře a na podzim prodloužit den o jednu hodinu na úkor noci,“ napsala v prohlášení po hlasování. „Pokud bychom jednotlivým státům rozvázali ruce a nechali na jejich rozhodnutí, jaký čas používat, může se nám stát, že nám v EU vzniknou různé časové zóny a třeba sousední Polsko bude mít 6 měsíců do roka jiný čas než my. To je přeci nesmysl,“ dodala.

Evropská rada, Rada EU nebo Rada Evropy? Aneb jak se neztratit v institucích EU >>> 

Celoevropsky organizovaný Jet-leg

Za zrušení změn času se ale staví lidé napříč členskými zeměmi. Konec střídání podporuje například 60 % Poláků nebo 62 % Nizozemců. A velkou podporu má i v Česku. I proto se do čela bojovníků za „jeden“ čas postavil nejvlivnější český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

„Jistě, jet-leg (pásmová nemoc - pozn. red.) si můžete přivodit různými způsoby, ale tohle je jet-leg, který se organizuje celoevropsky a pro všechny. Jestli cestujete nebo necestujete je vaše svobodné rozhodnutí, ale tady celá Evropa udělá 2x ročně krok proti vnitřním biologickým hodinám. Celá Evropa si, byť málo třeba, rozhodí biorytmus. Kapka ke kapce, pak to provokuje civilizační choroby,“ reagoval na jeden z argumentů Svoboda.

Kdy se časy přestanou střídat a další podrobnosti zjistíte ZDE >>>