Video placeholde

Na dnešní večer je plánován start Falconu Heavy, nejsilnější rakety současnosti. Sledujte živě!

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě je dnes plánován premiérový start nejsilnějšího raketového nosiče současnosti, kterým je Falcon Heavy americké soukromé společnosti SpaceX Elona Muska. Ten opakovaně varoval, že první let se nemusí zdařit, pokud bude ale úspěšný, vynese raketa do kosmu Muskův elektromobil Tesla Roadster s postavou hvězdného muže Starmana.

Falcon Heavy, kterého v parametrech pro hmotnost nákladu překonává jen legendární americký Saturn V, vznikl rozšířením Falconu 9 o dva pomocné vzletové raketové stupně. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek.

Start nové rakety, která je dalším krokem k pilotovaným vesmírným expedicím, bude mimořádný i díky tomu, že SpaceX se pokusí o řízený návrat všech tří prvních stupňů nosné rakety. Dva z nich mají přistát přímo v areálu vesmírného střediska a třetí na plošině v Atlantickém oceánu.

Pokud bude start plánovaný na 13:30 místního času (19:30 SEČ) úspěšný, bude tesla se Starmanem na sedačce řidiče podobně jako planety obíhat po heliocentrické dráze kolem Slunce.

Start Falconu Heavy sledujte online na webu Živě.cz >>>