Sámer Shehadeh

Sámer Shehadeh Zdroj: Profimedia.cz, reprofoto Youtube

Muslimský imám z Prahy a jeho bratr jsou stíháni pro teroristické trestné činy

Bývalý muslimský duchovní a zároveň český občan Sámer Shehadeh, jeho bratr a švagrová čelí nyní trestnímu stíhání. Policisté mají důvodné podezření, že se trojice dopustila několika teroristických trestných činů, jako například financování terorismu a podpora a propagace terorismu. Trojice se již delší dobu nezdržuje v České republice, žádné nebezpečí zde od nich nehrozí. 

Bratra duchovního a jeho manželku viní z účasti v syrském konfliktu. Oba totiž v roce 2016 odcestovali do Sýrie přes Turecko, kde se účastnili bojů v teroristické skupině, která je považovaná za nástupnickou teroristickou organizaci Al-Káidy. Imám, sedmadvacetiletý Sámer Shehadeh oba podporoval a byl jim nápomocný.

Shehadeh se přitom nedostal do hledáčku policie poprvé. Kromě toho, že schvaloval a podporoval bratrovo protiprávní jednání, což samo o sobě je také trestný čin, v minulosti prohlásil, že by se muslimové neměli účastnit bohoslužeb, které měly potírat radikální islamistický terorismus. Přes WhatsApp posílal svým souvěrcům vzkazy, aby se akcí potírajících terorismus neúčastnili.

Bratr imáma Omar a jeho manželka Fatima však čelí ještě vážnějším obviněním. Fatima, která se před sňatkem s Omarem jmenovala Kristýna, se učila, jak zacházet se zbraněmi, výbušninami a jak ovládat bojové techniky. Advokát Adam Kopecký prozradil, že všichni tři jsou stíhaní jako uprchlí. 

Takzvané řízení proti uprchlému má podle českého trestního řádu zvláštní režim – trestní stíhání totiž lze zahájit již pouhým doručením sdělení o zahájení trestního stíhání obhájci, kterého tento uprchlý musí mít. Protože se všichni tři skrývají v cizině a trestnímu stíhání se evidentně vyhýbají, může hlavní líčení proběhnout i bez jejich přítomnosti. Tím se připravují o základní zásadu trestního práva, která je v řízení proti uprchlému prolomena – osobní účast obviněných na hlavním líčení a možnosti vyjádřit se.

„Nové“ teroristické trestné činy, které kriminalizují teroristické útoky, teror, účast v teroristické skupině či její financování, byly do českého trestího zákoníku implementovány v loňském roce implementací směrnic Evropského parlamentu a Rady EU. Horní hranice trestu odnětí svobody těchto trestných činů je v některých případech až 20 let. Trojici hrozí trest 5–15 let vězení.