Linda Wenzelová, která utekla z Německa a přidala se k IS, stále neví, jaký trest ji čeká

Linda Wenzelová, která utekla z Německa a přidala se k IS, stále neví, jaký trest ji čeká Zdroj: Archiv Blesku

Irák popraví první Evropanku z IS. Co čeká mladou dívku, která z Německa utekla k džihádistům?

Ze začátku to vypadalo jako idyla. Videa spokojených párů společně chystajících chléb, usměvavé rodinky, krásné interiéry, impozantní exteriéry. Propaganda takzvaného Islámského státu natírala ummu, muslimskou obec věřících, tu jedinou a pravou, kterou podle své rétoriky budovala, narůžovo tak intenzívně, že neváhala do svých videí zapracovat i ošlehané bojovníky mazlící se s koťaty. Na koho by něco takového mohlo zapůsobit? Třeba na nejisté dívky a ženy, které uvěřily, že „tam“, v Islámském státu, se budou mít líp, že bude mít jejich život smysl, muži je budou respektovat a ony budou konečně spokojeně žít.

Jejich rozhodnutí odejít z bezpečí Evropy a připojit se k teroristické skupině, je pro normálně uvažujícího člověka nepochopitelné, ať se na ně budete dívat z jakékoliv strany. Už teď je zcela zřejmé, že růžová budoucnost tak, jak si ji ty dívky a ženy malovaly, nepřijde, a nepřijde ani chalífát sahající od jednoho oceánu k druhému. Žádná z nich nezmění svět, ale jedna se do dějin přeci jen dostane. Určitě však ne způsobem, po němž by kdokoliv toužil. V neděli 21. ledna odsoudil bagdádský soud Němku marockého původu známou jako Lamí’a Dá’išíja k trestu smrti oběšením. Stane se tak první Evropankou popravenou na iráckém území.

Lamí’a je jednou ze čtyř německých občanek, o nichž se oficiálně ví, že odešly do oblasti kdysi ovládané Islámským státem. Irácký soud sice její jméno nezveřejnil a označil ji pouze za „Němku z IS“, arabská televizní stanice al-Arabíja ji však identifikovala jako Lamí’u Muhammad Qúsídž. Z německého Mannheimu odešla se dvěma dcerami v srpnu 2014.

Do Mosulu se měly všechny tři dostat přes Turecko a Sýrii. První z dcer, o níž se zmiňují pouze informace přicházející z Iráku, ale například německý tisk o ní mlčí, údajně zahynula během náletu. Druhá, Nadja, se v Iráku provdala za bojovníka Islámského státu a porodila dceru, jež dostala jméno Imáma Ibráhím. Nadjin muž zemřel během bojů o Mosul a Nadja, stejně jako matka, teď čelí obvinění z porušení protiteroristického zákona. Skvělý rodinný výlet, chtělo by se cynicky podotknout.

V iráckém vězení čekají na soud ještě dvě Němky, jedna původem z Čečenska, o níž úřady hovoří jako o „Fátimě M.“, a sedmnáctiletá Linda Wenzelová ze saského Pulsnitzu, nejznámější tvář z celé „německé čtyřky“. Její fotky, na nichž sedí s prázdným výrazem celá zaprášená mezi trojicí Iráčanů, kteří se s ní fotí poté, co ji našli po skončení ofenzivy v jednom z mosulských domů, obletěly svět.

Další informace a videa najdete na webu Info.cz >>>