Selfie, kde je oběť i pachatel. Žena vpředu má na sobě pásek, kterým svou kamarádku uškrtila.

Selfie, kde je oběť i pachatel. Žena vpředu má na sobě pásek, kterým svou kamarádku uškrtila. Zdroj: Facebook

Když sociální sítě pomohou. Selfie na Facebooku vedlo k odhalení vražedkyně

Jedenadvacetiletá Kanaďanka byla minulý týden nepravomocně odsouzena za vraždu své o tři roky mladší kamarádky Brittney. K odhalení pravdy přivedly vyšetřovatele fotografie na Facebooku, ale také některé statusy. Případ vzbudil pozornost nejen v Kanadě.

Brittney Gargolovou našli policisté uškrcenou. Její tělo leželo nedaleko skládky odpadů ve městě Saskatoon v kanadské provincii Saskatchewan. Nedaleko jejího těla ležel hnědý dámský kožený pásek.

Cheynnee Rose Antoniovou poslal soud do vězení na sedm let. Uvedl mimo jiné, že se nejednalo o vraždu, nýbrž o zabití, za něž je nižší trestní sazba. Cheynnee byla podezřelá již během vyšetřování, kdy vyšetřovatelé zjistili, že na sociální sítě dávala množství statusů ohledně svého přátelství s kamarádkou, kterou později zabila. Zvláště je zaujalo selfie, na němž Cheynee měla právě pásek, který se stal později důkazním prostředkem.

Co se přesně stalo? Podle kanadského bulvárního deníku Toronto Sun to byla nerozlučná dvojice. Co přesně se mezi nimi odehrálo, si Cheynnee nepamatuje. Dívky byly opilé a vykouřily několik jointů. Cheynnee ráno poté, co svou kamarádku uškrtila, napsala na Facebook vzkaz: „Nic o tobě nevím, doufám žes domů dorazila v pořádku.“ Tím se však pokusila orgány činné v trestním řízení pouze zmást. Dokonce si pak zpětně zařídila alibi u strýce, který jí potvrdil, že za ním po party zamířila. I to se však později ukázalo jako lež.

Dívky se podle všeho pohádaly. Cheynnee si nepamatuje kvůli čemu, jen to, že svou kamarádku napadla. Jak skončilo její tělo na skládce za městem, není jasné. Odsouzená každopádně projevila nad svým činem lítost a příbuzným oběti při soudním stání řekla, že „si to nikdy neodpustí“.