Fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.

Fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole. Zdroj: HZS Praha

Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
20
Fotogalerie

Požár hotelu v Praze nepřežili čtyři lidé, mezi zraněnými je i několik cizinců

Sobotní požár hotelu v centru Prahy má už čtyři oběti. Dva mladí cizinci - jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka - zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Michal Schneider. Jejich identita není známa, zjišťují ji kriminalisté ve spolupráci s cizineckou policií, uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jedna žena zemřela ještě během sobotního večera, druhá dnes ráno, upřesnil Schneider. Příčinou úmrtí je udušení kouřem.

Záchranáři v sobotu večer našli bez známek života dvěosoby, dalších pět lidí se vážně zranilo, z toho čtyři museli lékaři oživovat a do nemocnic je sanitky odvezly v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou Nizozemci, Turek a Francouz.

Výběr požárů, které si v Praze vyžádaly dvě a více obětí na životech:

devět obětí:

27. října 2010 - Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Všechny oběti se udusily. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety. V objektu často přespávali bezdomovci. Shořelá budova, jež dříve patřila Českým drahám, byla určena k demolici. Požár podle policie z nedbalosti způsobil čtyřicetiletý muž, který se posléze stal jednou z jeho obětí. Kriminalisté proto vyšetřování případu odložili.

osm obětí: 

26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře na chladicím systému ledničky (vznícení textilií odložených na chladničce). Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob, škoda byla podle závěrečné zprávy krizového štábu z června 1995 odhadnuta na 50 milionů korun.

čtyři oběti:

8. října 1996 - Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.

2. února 2006 - Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Tři lidé uhořeli v bytě, čtvrtý těžce popálený muž zahynul, když se zřítil z 11. patra domu. Za založení požáru poslal pražský městský soud v říjnu 2006 dva pachatele do vězení na 15 a 12 let, vrchní soud tresty potvrdil.

tři oběti:

13. ledna 1991 - Požár v ubytovně Státního statku Praha v Radotíně: zahynuli tři lidé.

11. června 2003 - Dva mladí manželé a jejich dvouleté dítě se udusili při požáru rodinného domku v Praze 4-Spořilově. Oheň se rozšířil po výbuchu plynu.

14. března 2006 - Tři lidé přišli o život a dalších pět bylo zraněno při požáru ve dvoupodlažní ubytovně ve Strojírenské ulici v Praze-Zličíně.

20. ledna 2018 - Při požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici nedaleko Masarykova nábřeží na Novém Městě zemřeli čtyři lidé, zraněných jsou desítky, z toho někteří ve velmi vážném stavu.

dvě oběti:

21. prosince 2014 - Dva lidé zemřeli při požáru bytu v Kolínské ulici v Praze.

30. července 2015 - Dvě ženy zemřely při požáru rodinného domu v pražské ulici Na Ořechovce ve Střešovicích.