Japonský hrdina Čiune Sugihara, který za války zachránil 6000 litevských Židů.

Japonský hrdina Čiune Sugihara, který za války zachránil 6000 litevských Židů. Zdroj: Flickr

Za války zachránil 6000 evropských Židů, japonského Schindlera ocenila jeho země až teď

Japonský diplomat Čiune Sugihara, který zachránil 6000 evropských Židů před holocaustem tím, že jim vydal víza, aby mohli opustit Sovětským svazem okupovanou Litvu, byl po mnoha letech oceněn japonským premiérem Šinzó Abem.

Japonský premiér, který je na návštěvě Pobaltí, vzdal čest diplomatovi Čiunemu Sugiharovi v neděli, když navštívil dvoupatrovou budovu v druhém největším litevském městě Kaunasu, kde byl za 2. světové války japonský konzulát.

Sugihara je jedním z 15 diplomatů, kteří vydávali evropským Židům za války víza a je často nazývaný japonským Schindlerem. To je odkaz na německého továrníka Oskara Schindlera, který se narodil ve Svitavách a před holocaustem zachránil kolem 1200 Židů.

Vicekonzul Čiune Sugihara přišel do neutrální Litvy v roce 1939 s cílem sbírat informace. O rok později do země vtrhla sovětské Rudá armáda a Sugihara věděl, že je zle. Začal proto vydávat místním i polským Židům japonská víza, aby se přes jeho zemi dostali na holandské území v Karibiku. Činil tak přes výslovný a opakovaný zákaz svých nadřízených. Stihl vydat celkem na 6000 víz.

Poté, co Litvu ovládli v letech 1941 až 1944 němečtí nacisté, zahynulo přes 90 procent z 200 tisíc litevských Židů. Sugihara musel za porušení předpisů v roce 1946 rezignovat na funkci a opustil japonské ministerstvo zahraničí. Do konce života byl v nemilosti japonských úřadů. V roce 1986 dostal za záchranu Židů významné izraelské vyznamenání „Spravedlivý mezi národy“. O dva roky později zemřel.