Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Francie je pořád v ohrožení, policie loni zmařila 20 plánovaných teroristických útoků

Přes zdánlivé uklidnění zůstává Francie pořád v centru pozornosti islámských extrémistů. Jak bylo oznámeno v pondělí, jen loni zde policie a tajné služby odhalily plány a přípravu 20 teroristických útoků. Podle ministra vnitra Gérarda Collomba tak rizikový stav v zemi přetrvává.

„V loňském roce bylo ve Francii zmařeno dvacet teroristických útoků a žádná část země není zbavena nebezpečí,“ řekl ministr vnitra Gérard Collomb v pondělí v rozhovoru pro noviny Le Progres. „Musíme být všudypřítomní a ostražití,“ sdělil Collomb.

V neděli 7. ledna uplynuly tři roky od útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži, při kterém zahynulo 12 lidí a 11 jich bylo zraněno.

Od té doby si teroristické útoky, které téměř všechny provedli islámští radikálové, vyžádaly celkem 241 oběti.

Po velkém útoku z listopadu 2015 byl pak ve Francii vyhlášen výjimečný stav, který byl pětkrát prodloužen. Zrušil ho až začátkem listopadu minulého roku nový prezident Emmanuel Macron. Parlament ho ale nahradil velmi přísným protiteroristickým zákonem, o němž jeho kritici tvrdí, že dokonce v určitých ohledech omezuje a porušuje lidská práva.

Odborníci odhadují, že ve Francii žije momentálně kolem 20 tisíc islámských radikálů, z nichž někteří představují mimořádné bezpečnostní riziko. Celkem žije v zemi kolem 6 milionů muslimů. Zhruba polovina z nich by chtěla zavést alespoň některé prvky islámského práva šarí’a.