Ido Savir, spoluzakladatel a šéf firmy SuperMeat, která pěstuje kuřecí maso v laboratoři.

Ido Savir, spoluzakladatel a šéf firmy SuperMeat, která pěstuje kuřecí maso v laboratoři. Zdroj: SuperMeat

Revoluce v jídle: Izraelská firma chce do tří let vyrábět kuřecí maso v laboratoři

Izraelský potravinářský start-up SuperMeat získal další tři miliony dolarů na výzkum kuřecího masa, které bude růst v laboratoři. Na trhu by se toto maso mělo objevit do tří let a ceny mají být srovnatelné s dnes prodávaným kuřecím.

Společnost SuperMeat se zaměřuje na pěstování masa v laboratoři, čehož dosahuje úpravou a růstem kuřecích buněk, které bere ze živé drůbeže. Tento proces tak nahrazuje obvyklý cyklus chování zvířat, jejich porážku a zpracování. Informoval o tom web Calcalist Tech.

Dalším důvodem proč pěstovat maso v laboratoři jsou ekologie a bezpečnost potravin. V laboratoři se maso nenakazí a jeho produkce spotřebuje o 99 procent méně půdy, o 98 procent méně vody a sníží produkci skleníkových plynů až o 96 procent.

Izraelská firma SuperMeat ale není ve svém oboru první. Několik pokusů vypěstovat umělé maso v laboratoři už sice proběhlo, ale i když bylo pěstování úspěšné, tak nakonec pokusy selhaly. Nikdy totiž nedošlo při výrobě k dosažení ceny, aby byla konkurenceschopná vůči klasickému masu.

Podle odhadů OSN přitom do roku 2050 stoupne celosvětová spotřeba masa až na dvojnásobek.