Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Budeme mít co pít? Rusko a Čína nakupují stále více vína z Itálie a Francie

Itálie a Francie hlásí v posledních letech rekordní prodeje vína do Číny a Ruska. Podle odborníků by to mohlo mít v budoucnosti v Evropě neblahý vliv na cenu tohoto oblíbeného alkoholického nápoje. Mohla by se opakovat situace, kdy kvůli velkému vývozu především do miliardové Číny se například zvýšila na našem kontinentu cena másla.

Podle italské zemědělské unie byl minulý rok vývoz italského vína rekordní a dosáhl hodnoty 6 miliard euro. To je až o 7,2 procenta více, než v roce 2016. Růst exportu dosáhl až dvouciferných čísel při prodeji do Ruska a Číny. Nejde ale o nějakou novinku. Tyto dvě země skupují víno po celém světě. Například Číňané jej ve velkém dovážejí také z Francie, Austrálie, Chile či Španělska.

Média se také opakovaně věnují nákupu slavných francouzských vinic, které přecházejí do rukou bohatých čínských investorů.

Například export italského vína do Číny loni poskočil o 25 procent oproti předchozímu roku a v Rusku to bylo dokonce o 47 procent. Země Vladimira Putina se i podle jiných dat totiž pomalu probírá z ekonomického šoku, který způsobily sankce uvalené Západem kvůli okupaci ukrajinského Krymu, nižší cena ropy a propad kurzu rublu.

Pro evropský trh by mohlo být problematické zejména to, že Rusové a Číňané kupují v případě vína úplně všechno. Navíc prodejní ceny v těchto zemích jsou vyšší než na starém kontinentu.

Enormní zájem ruských a čínských boháčů i střední třídy se ale zaměřuje zejména na ty nejlepší značky.