Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archív

Tchajwanský soud nařídil synovi zaplatit milion dolarů své matce za výchovu

Tchajwanský nejvyšší soud nařídil synovi zaplatit milion dolarů své matce a to za výchovu a zaplacení školného. Podle soudu syn, kterého místní média označila jménem Ču, porušil kontrakt, který uzavřel v roce 1997 se svojí matkou Lou. Podle něj ji slíbil, že ji bude dávat 60 procent svého platu poté, co se stane zubařem.

Ihned po promoci ale Ču rozhodl kontrakt porušit. Jako důvod uvedl to, že žádná matka by neměla dostávat peníze za výchovu biologického dítěte a že kontrakt podepsal v druhém ročníku na škole, kdy mu bylo jen 20 let. Informoval o tom web Taiwan News.

Matka před soudem vypověděla, že si na výchovu svých dvou synů dohromady půjčila v přepočtu 675 800 dolarů. S dětmi také uzavřela smlouvu, protože se bála, že nesplní na Tchaj-wanu zákonem určenou péči o své staré rodiče.

Nejvyšší tchajwanský soud ji dal nakonec za pravdu, protože syn podepsal kontrakt, ve kterém matce slíbil zaplatit jak náklady za výchovu, tak za vysokou školu. Stalo se tak, když už byl dospělý a tudíž byla smlouva zcela legální. Syn má celkem uhradit matce jeden milion dolarů.