Vladimir Žirinovskij

Vladimir Žirinovskij Zdroj: Moscow Times

Vladimir Žirinovský se stal prvním oficiálním uchazečem o ruský „trůn“

Kandiduje již pošesté, stále to ale nevzdává. Vůdce ruských nacionalistů bude bojovat o post prezidenta s velmi mizivými šancemi, byť jeho umístění se letos odhaduje pozitivněji než v předchozích volbách. Mohl by totiž přeskočit svého komunistického soka, a umístit se na druhém místě.

I Vladimir Putin již doručil volební komisi potřebné dokumenty pro novou volbu prezidenta. Ústřední volební komise totiž dostala ve středu balík se třemi sty tisíci podpisy, které jsou nutnou podmínkou každého kandidáta. Pokud se však nestane něco zcela nepředvídatelného, jako například náhlé Putinovo úmrtí, očekává se, že bude zvolen i pro další volební období.

Žirinovský je jeden z padesáti, který se o pomyslný ruský trůn chce ucházet. traničtí kandidáti mají čas pro podání přihlášky do 12. ledna, nezávislí do 7. ledna. Ústřední volební komise toto pondělí odmítla zaregistrovat jako prezidentského kandidáta opozičního předáka Alexeje Navalného, označovaného za nejvážnějšího vyzyvatele, jakému Putin dosud čelil. Jako důvod komise uvedla pravomocné odsouzení politika. Navalnyj na oplátku vyzval k bojkotu voleb. Rozhodnutí komise také napadl u nejvyššího soudu.

Navalnyj byl letos v květnu pravomocně odsouzen na pět let podmínečně za okradení lesnického podniku Kirovles, a to v opakovaném procesu. Původní byl zrušen na základě rozhodnutí štrasburského soudu, podle kterého ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud. Politik, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, své soudní procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře.