Cestovní pas (ilustrační foto)

Cestovní pas (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Italové zuří: Rakousko nabídlo německy mluvícím Italům z Jižního Tyrolska své pasy

Velké pozdvižení v italských politických kruzích vyvolal tento týden návrh nové rakouské vlády, že by mohla nabídnout německy mluvícím občanům Itálie z autonomní provincie Tridentsko-Horní Adiže své pasy. Tento hornatý autonomní region v severní Itálii byl totiž do roku 1918 součástí rakousko-uherské monarchie, byl tedy i ve svazku s českými zeměmi.

Podle sčítání lidu z roku 2011 hovořilo v regionu, který Italové nazývají  Trentino-Alto Adige (Rakušané pak pro nás známým jménem Jižní Tyrolsko), kolem 70 procent obyvatel německy. Od druhé poloviny 14. století až do rozpadu rakousko-uherské říše jej ovládali Habsburkové.

A teď se v nové vládě ve Vídni objevil také názor, že obyvatelé Jižního Tyrolska by vedle italského mohli vlastnit i pas rakouský. V regionu totiž pořád existují určité síly, které by si přály buď nezávislost, nebo připojení k Rakousku.

 

Jenže v Itálii podobné názory narážejí na velmi tvrdý odpor.

Vysoký úředník italského ministerstva zahraničí Benedetto Della Vedova například řekl, že návrh má nádech „etnického nacionalismu“.

Ital Antonio Tajini, který je šéfem Evropského parlamentu, pak označil krok Rakušanů za „fantazírování“ a dodal, že „období nacionalismu v Evropě skončilo“.


Návrh se rozebíral také v italské provincii Trento, která má také autonomní status, také zde část lidí hovoří německy, ale těmto obyvatelům Rakušané nic nenabídli.

Spor, který spíše vypadá jako cílená provokace, nakonec mírnil především guvernér samotného Jižního Tyrolska Arno Kompatscher, který médiím řekl, že jeho obyvatelé jsou „oddaní Evropané“, nevyznávají nacionalismus a jejich region by chtěl zůstat mostem mezi jednotlivými národy, tedy i mezi Italy a Rakušany.