Dcera čečenského diktátora Aišat Kadyrovová

Dcera čečenského diktátora Aišat Kadyrovová Zdroj: ČTK/AP

Dcera čečenského vůdce Kadyrova si otevřela v Grozném erotický butik

Ačkoliv Ramzan Kadyrov prosazuje ve své republice konzervativní islám a mluví i do toho, jak se ženy mají oblékat, jeho dcera se pustila do podnikání na poněkud jiné téma.

Čečenský autokrat a Putinův poněkud nezkrotný kamarád Ramzan Kadyrov má tucet dětí, takže sex mu zřejmě není úplně cizí. V převážně muslimské republice, kterou vede více než deset let, ale sex zůstává tabu a Kadyrov vystupuje jako pilíř tradičních muslimských hodnot. Více než jednou odsoudil sexuální výchovu ve školách a obhajoval postoj, že by se ženy měly chovat na veřejnosti konzervativně.

Všechno je ale ještě mnohem zajímavější, jak odhaluje materiál přinesený ruskou sekcí BBC. V Čečensku se manželé a manželky v zásadě navzájem nedotýkají v přítomnosti jiných lidí, manželé se vzájemně neoslovují jménem, když mají společnost, a někteří muži ani nemluví se svými ženami, když jsou přítomni rodiče. Myslí, že by to ukazovalo příliš mnoho intimity.

 

Jenže do toho náhle vpadla ve městě Grozném novinka. Otevřeli tam erotický butik. A to ještě není všechno. Stojí za tím Kadyrovova osmnáctiletá dcera Aišat.

Podle zprávy ruské služby BBC "Lady A" nabízí erotické prádlo a intimní doplňky a – což je jasné – inzeruje jen mezi vybranou skupinou lidí v Čečensku. Obchod údajně prodává známé evropské a americké značky spodního prádla, stejně jako poživatelné masážní krémy, vaginální gely, biče a další. Na soukromém instagramovém účtu (@Ladya_boutique) obchod sám sebe definuje jako „budoir vašeho tajemství a krajkové nádhery" a hlásá motto: „Buďte odvážní. Bude to jen mezi námi.“

Oznámení, že Aišat Kadyrovová vlastní butik, se objevilo na Instagramu, kde jí několik lidí také poblahopřálo k otevření obchodu.

Zástupci Firdaws fashion house, který vlastní nákupní středisko, kde Lady A sídlí, odmítli s BBC hovořit. Módní dům založila Medni Kadyrovová, vládcova žena, a Aišat je tam vedoucí. V jednom rozhovoru matka jednou popsala styl muslimské módy jako „tradice, důstojnost a skromnost“.

Samozřejmě se nabízí otázka, co na to řeknou muslimští duchovní. Jeden už se vyslovil a jeho postoj je velmi kladný.

Imám Moskevské memoriální mešity Šamil Aljautdinov pro BBC uvedl, že rozhodnutí o otevření butiku je „statečný a dlouhodobý krok", který by pomohl manželským párům zlepšit jejich intimní život. „V rodinách je mnoho z nás plachých a údajně zbožných, ale ve skutečnosti je to hloupost." Podle něj udělala Aišat statečnou věc. „Toto není v rozporu s náboženstvím, pokud je to používáno k podpoře harmonie důvěrných vztahů v rodinách.“

Co by si o tom mysleli třeba muslimové na čečenském venkově, nevíme. Pokud by si ale náhodou mysleli něco jiného, sotva by asi s ohledem na mocného Kadyrova někdo něco nahlas namítal.