Vánoce v Nazaretu, kde v mládí žil Ježíš Kristus, letos neoslavíte.

Vánoce v Nazaretu, kde v mládí žil Ježíš Kristus, letos neoslavíte. Zdroj: Wikipedie

Muslimský starosta Nazaretu, kde žil Ježíš, zrušil všechny vánoční oslavy. Prý kvůli Trumpovi

Jedno z nejvýznamnějších křesťanských poutních míst světa, severoizraelský Nazaret, kde podle biblických textů žil v mládí Ježíš Kristus, zrušilo letos všechny slavnosti a akce, které souvisejí s Vánocemi. Rozhodl o tom muslimský starosta města Alí Sallám na protest, že americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Státu Izrael.

„Naše identita a víra nemohou být předmětem jakékoli debaty. Rozhodnutí prezidenta Trumpa o Jeruzaléme nás vede k tomu, že rušíme všechny akce související s letošními vánočními svátky,“ prohlásil minulé čtvrtek starosta Nazaretu Alí Sallám.

Učinil tak bez ohledu na to, že kolem 30 procent obyvatel města tvoří právě křesťané. Nazaret je ale současně městem s největší muslimskou populací v Izraeli.

Co přesně má společného rozhodnutí amerického prezidenta o Jeruzalémě a oslavy Vánoc, není místním křesťanům, ani turistům a poutníkům, kteří kolem vánočních svátků do Nazaretu jezdí, jasné.

Izraelská i zahraniční média hovoří o tom, že muslimský starosta Nazaretu se rozhodl zneužít spor o Jeruzalém jako záminku pro další politický boj.

Problémem ovšem je, že Nazaret v důsledku tohoto rozhodnutí utrpí velké ekonomické ztráty. Každý rok jezdí do města, kde je mnoho křesťanských památek, desítky tisíc návštěvníků právě v době Vánoc. Boží hod vánoční je totiž dnem oslavy narození Ježíše Krista.