Video placeholde

Volby v Katalánsku mohou podle průzkumů vyhrát separatistické strany, ale nemusí mít většinu

Předvolební průzkumy se v mnoha zemích světa mýlily, proto je potřebné brát i poslední výsledky v ostře sledovaném Katalánsku, kde se uskuteční volby 21. prosince, s určitou rezervou. V každém případě toto hlasování zásadně ovlivní to, zda se Katalánci přece jenom vydají cestou nezávislosti, nebo budou nadále ve svazku se Španělskem.

Poté, co katalánský parlament 27. října vyhlásil jednostranně nezávislost na Španělsku, je tento region pod přímou správou vlády v Madridu. Někteří členové katalánské vlády pak byli zatčeni a bývalý premiér Carles Puigdemont uprchl do Belgie. Aby španělská vláda situaci alespoň trochu uklidnila, vyhlásila na čtvrtek 21. prosince v Katalánsku nové volby. Podle jejich výsledku se ukáže, jak silná vůle obyvatel zde po nezávislosti je.

Všechny průzkumy, poslední byly zveřejněny v pátek, ale ukazují, že síly separatistických stran a těch, které nechtějí odtržení, jsou vyrovnané. Tři průzkumy ukázaly, že vyhrají příznivci nezávislosti, ale nikdo zatím neví, zda dosáhnout na potřebnou většinu, kterou představuje 68 křesel v místním parlamentu, který má celkem 135 členů.

Problémem pro pochopení situace je i to, že katalánská politická scéna je mimořádně rozdrobená a existují zde nejrůznější koalice, které pak dění ovlivní. Podle průzkumu Institutu Gesop, který byl zveřejněný v deníku El Periódico de Catalunya, získají separatistické strany 66 až 69 míst. Průzkum společnosti Sigma Dos, který zveřejnily noviny El Mundo, zjistil, že příznivci samostatnosti získají 64 až 69 křesel. Vůbec nic tedy není jasné.

O tom, kdo bude moci vytvořit vládní katalánskou koalici, tak může rozhodnou úplně nová strana Catalunya en Comú-Podem, kterou účelově založila v listopadu barcelonská starostka Ada Colauová a katalánská pobočka levicové populistické španělské strany Podemos. Tato strana zvolila podivuhodnou taktiku, když je proti tomu, aby Madrid přímo ovládal Katalánsko, současně nechce rozdělení země, a také navrhuje, aby o nezávislosti rozhodlo referendum, jehož výsledky by španělská centrální vláda musela uznat. Takže chytrá horákyně na druhou.

Předcházející volby se uskutečnily v Katalánsku 27. září 2015 a s většinou 72 hlasů v parlamentu se v nich prosadily strany, které chtěly nezávislost. Ve čtvrtečním hlasování se pak očekává velká účast, je odhadováno, že k urnám přijde 80 až 85 procent oprávněných voličů.