David Rath.

David Rath. Zdroj: Marie Stránská / Mafra / Profimedia

Ruský David Rath? Uljukajev dostal 8 let vězení. O úplatku prý nevěděl, v tašce mělo být víno

Bývalý ruský ministr ekonomického rozvoje Alexej Uljukajev byl v pátek odsouzen k osmi letům vězení se zpřísněným dohledem za údajné přijetí úplatku ve výši 2 miliónů amerických dolarů. Podnět k obvinění Uljukajeva dal v minulém roce šéf největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. Uljukajev trvá na své nevinně, Sečinovo obvinění je podle něj křivé.

Jednašedesátiletý Uljukajev je prvním ruským ministrem, jenž byl v novodobé historii země obviněn z takto vážného trestného činu a následně také odsouzen. Kromě osmi let ve vězení má zaplatit 130 miliónů rublů, rovnajících se přibližně výši údajného úplatku, který si vyžádal v minulosti od Igora Sečina.

Šéf Rosněfti, blízký přítel Vladimira Putina a muž, o kterém se hovoří jako o druhé nejmocnějším muži země, obvinil Uljukajeva z úplatkářství v minulém roce. Za souhlas s prodejem státního podílu v ropné společnosti Bašněfť Rosněfti měl od Sečina požadovat v říjnu minulého roku 2 milióny dolarů.

 

Alexej Uljakajev, jenž v minulosti na rozdíl od Sečina nepatřil mezi Putinovy nejbližší, nařčení odmítá. Proces je podle něj vykonstruovaný. Podle svých slov se domníval, že v tašce, kterou převzal na summitu skupiny Brics v indické Goa, bylo drahé víno a klobásky. Šéf Rosněfti dával prý tento dárek svým obchodním partnerům běžně.

Sečin se u soudu včera neobjevil. Putin dotazy ohledně příčiny jeho nepřítomnosti zcela přešel. Soud měl podle něj dostatek materiálů na to, aby vyslovil nezávislý verdikt. Proces dává podle mnohých pozorovatelů nahlédnout za oponu mocenských bojů odehrávajících se v Kremlu. Uljukajev byl v minulosti vnímán spíše jako ekonomický liberál, Sečin naopak prosazuje větší dohled státu nad ekonomikou.

Obdobný osud jako Uljukajeva potkal bývalého ministra obrany Anatolije Serdjukova. Ten byl v roce 2012 obviněn z nedbalosti a korupčního jednání kvůli výstavbě silnice z vesnice v jižním Rusku k soukromé rezidenci. Předtím se střetl s nevolí režimu poté, co zahájil rozsáhlou armádní reformu. V roce 2014 byl však Serdjukov na rozdíl od Uljukajeva amnestován.