BBC mezi ženami nebyla s to rozlišit

BBC mezi ženami nebyla s to rozlišit Zdroj: BBC

BBC předvedla parádní trapas, spletla si vietnamskou filmařku s japonskou vědkyní

Z ostudy kabát si ušila stanice BBC, která si v rozhlasovém vysílání spletla vietnamskou filmařku Trinh T. Minh-ha s uznávanou japonskou doktorkou a vědkyní Riko Muranakaovou. Chybu si moderátorka pořadu Ženská hodina uvědomila až poté, co překvapená umělkyně nereagovala na její otázky. Na kuriózní omyl, který se okamžitě stal hitem sociálních sítí, upozornil ve svém internetovém vydání deník The Telegraph.

„Riko, proč se zabýváte právě tímto tématem?“ zeptala se moderátorka Jenni Murrayová poté, co oznámila, že její host je letošním držitelem Ceny Johna Maddoxe za přínos vědě. Namísto odpovědi však následovalo dlouhé ticho. Murrayová tedy položila stejnou otázku ještě jednou, byť tentokrát už se stopami lehké nervozity v  hlase. „Jaké téma máte na mysli?“ reagovala zmatená Trinh.

„Téma vakcín proti lidskému papilomaviru, o kterých jste napsala desítky článků,“ opáčila moderátorka. „Ale to jsem nebyla já. Asi jste si mě s někým spletli,“ zněla nečekaná odpověď. „Vy nejste doktorka Riko Muranakaová?“ „Ne, jsem Trinh T. Minh-ha, filmařka.“ Murrayová nicméně prokázala, že je ostřílenou profesionálkou. Posluchačům oznámila, že Trinh přijde ke slovu později, a duchaplně zaplnila pauzu až do té doby, než do studia dorazila správná osoba.

BBC svedla omyl na vietnamskou filmařku, jež prý reagovala na výzvu produkce, která do čekárny přišla pro Muranakaovou. Tuto verzi potvrdila i mluvčí Trinh s tím, že Minh-ha přeslechla ohlášené jméno. U posluchačů si tím ale stanice reputaci příliš nenapravila, neboť jen pár minut před začátkem pořadu tweetovala fotku skutečné doktorky Muranakaové.

Obdobný kousek se před 11 lety povedl Guy Gomovi, který přišel do BBC na pohovor kvůli místu programátora, avšak pracovník rádia si jej spletl s novinářem Guyem Kewneym. Na rozdíl od Trinh pak Goma ve vysílání seriózně odpovídal na otázky ohledně právního sporu mezi firmami Apple a Apple Corp, týkajícího se autorských práv na písně Beatles. Jeho vystoupení se tehdy stalo na internetu hitem.