Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: EPA

Anglickým slovem roku je mladotřesení, hlavně kvůli volbám

Broflake, kompromat, newsjacking, antifa – všechny tyto anglické výrazy se letos ucházely o titul slovo roku. Vydavatelé Oxfordských slovníků nakonec z desítky finalistů vybrali slovo youthquake, které označuje významnou kulturní, politickou nebo sociální změnu vyplývající z akcí či vlivu mladých lidí. Výraz, jenž v překladu doslova znamená mladotřesení, se letos podle deníku The Guardian používal pětkrát více než loni.

Vítězné slovo bylo hojně užíváno například v souvislosti s letošními parlamentními volbami v Británii či prezidentskými ve Francii. V nich k triumfu labouristů, respektive Emmanuela Macrona výrazně přispěla mladá generace voličů. Výraz youthquake zakořenil i na Novém Zélandu.

„Ačkoli youthquake na první pohled nevypadá jako jasná první volba na slovo roku a v Americe jej téměř nikdo nepoužívá, prudký nárůst jeho výskytu v Británii z něj dělá ideálního kandidáta. Navíc je jedním z mála politických termínů, který zní nadějně,“ komentoval výběr předseda Oxfordských slovníků Casper Gratwohl.

Zatímco většina vítězných slov bývá nově zařazena do slovníku, youthquake už v něm dávno je. Poprvé jej totiž použila redaktorka časopisu Vogue Diana Vreelandová v 60. letech, když popisovala, jak britská mládež mění hudební i módní vkus po celém světě.