Michail Saakašvili při svém druhém zadržení v Kyjevě

Michail Saakašvili při svém druhém zadržení v Kyjevě Zdroj: Reuters

Gruzínský exprezident Saakašvili byl po pěti dnech propuštěn na svobodu

Bývalý gruzínský prezident a odvolaný ukrajinský gubernátor Michail Saakašvili byl po pěti dnech propuštěn na svobodu poté, co kyjevský soud zamítl žádost prokuratury o uvalení vazby na devětačtyřicetiletého politika. Saakašvili čelil obvinění, že ve spolčení se zločineckou skupinou napomáhal státnímu převratu na Ukrajině. 

„Považuji se za válečného zajatce. Považuji se za zajatce ukrajinských oligarchů a Putina. Protože oni vedou válku proti Ukrajině,“ prohlásil Saakašvili. Ten také novinářům řekl, že nemá ambice stát se ukrajinským prezidentem, hodlá však pokračovat v boji proti oligarchické vládě v zemi.

Ukrajinská rozvědka zatkla gruzínského exprezidenta v pátek poté, co podněcoval k demonstraci, která měla mít protivládní charakter. Následně byl převezen do cely předběžného zadržení v Kyjevě a o víkendu zahájil protestní hladovku. Jednalo se již o druhé zatčení Saakašviliho v několika posledních dnech, poprvé se mu za pomoci stoupenců podařilo utéci.

Saakašvili se začal na Ukrajině politicky angažovat v roce 2015, kdy se do země dostal z rodné Gruzie. V ní mu hrozilo trestní stíhání za zneužití úřední moci, jež mu byla svěřena. Prezident Petro Porošenko mu udělil ukrajinské občanství a svěřil významný post guvernéra Oděské oblasti. Jejich vztahy se ale postupně zhoršovaly: Saakašvilimu bylo občanství odebráno a s Porošenkem se začali vzájemně obviňovat z korupce a prospěchářství.